Klockan klämtar för pojkarna i grottan

Thailändska myndigheter bedömer att de har tre till fyra dagar på sig att få ut pojkarna ur grottan Tham Luang i norra Thailand.

Mer regn är på väg in över regionen och samtidigt är syrenivån i grottan redan nere på 15 procent – om den sjunker till under tolv procent finns det risk för hjärnskador.

– Det är full aktivitet här överallt. Hundratals volontärer, militärer och sjukvårdare är här, säger Petter J Larsson, Aftonbladets reporter på plats.

De tolv pojkarna och deras tränare har nu varit fast i grottan i två veckor och räddningsarbetarna utkämpar en hård kamp mot klockan.

Mer nederbörd väntas komma under de närmaste dagarna och läget blir brådskande i början av nästa vecka. Detta ger räddningsarbetarna bara några dagar för att få ut pojkarna och deras tränare innan de kan bli instängda till så sent som i januari, skriver The Guardian.

– Det är hett här och det är full aktivitet. Redan vid vägen var det mycket folk, säger Aftonbladets Petter J Larsson på plats utanför grottan.

Delen av grottan som pojkarna befinner sig i är ännu fri från vatten men det finns risk att vattennivåerna höjs även där.

Det pågår därför ett febrilt arbete med att pumpa ut vatten ur grottan och det har redan pumpats ut miljoner liter.

– Man kan se på flera platser runt om grottområdet hur det forsar ut vatten. Men trots att det pumpas ut flera tusen liter med vatten i timmen så sjunker det bara med någon centimeter i grottan, säger Petter J Larsson.

Syrenivån sjunker

Vad som också är oroande är syrenivåerna i pojkarnas del av grottan. En hälsosam syrenivå ligger på 21 procent och där pojkarna befinner sig är nivån nu nere på 15 procent. Sjunker nivån till under 12 procent finns risk för hjärnskador.

– Det har pratats om att man fått in någon slags slang så man ska få syre till pojkarna, det har också ryktats om att man borrat små skorstenar för att få ner syre, men det är inte helt bekräftade uppgifter, säger Petter J Larsson.

En ytterligare fara är den växande koncentrationen av koldioxid inne i grottan utandad av hundratals räddningsarbetare som varit där inne.

Thailändska myndigheter tror nu att man har en lucka på tre till fyra dagar att rädda pojkarna och arbetet kommer fokusera på att minimera riskerna med räddningsoperationen.

Petter J Larsson berättar att man arbetar hårt för att rädda pojkarna och går igenom alla möjliga tänkbara alternativ för att få ut dem. Dock verkar stämningen ha blivit mer pressad än när man först hittade pojkarna.

– Stämningen har ändrats lite. Från att man trott att det skulle kunna komma en snabb lösning så har det ändrats till att man tror att det kanske kommer ta ännu längre tid att få ut dem, säger han.

Narongsak Osatanakorn, borgmästaren i Chiang Rai-provinsen, säger att pojkarna ännu är vid god hälsa, men poängterar att tiden börjar bli knapp.

Ett av alternativen för att få ut pojkarna är att låta dem dyka med varsin erfaren instruktör, skriver CNN.

Även för erfarna dykare är grottan svår att ta sig igenom. Dykarna som först nådde fram till pojkarna har beskrivit dykningen som svår, full med snäva passager och dålig sikt.

Publisert:

LÄS VIDARE