S vill se hårdare krav för försörjningsstöd

avTT

Foto: Robert Henriksson/TT
Statsminister Stefan Löfven håller en pressträff efter sitt besök på sågverksföretaget Gällö Timber i Jämtland.

Matchning och utbildning är högsta prioritet, säger Stefan Löfven (S). Men individen har också själv ett ansvar, meddelar statsministern, och partiet vill nu ställa hårdare krav för försörjningsstöd.

I dag finns 120 000 lediga jobb och samtidigt runt 350 000 arbetslösa, framhåller statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff i Gällö i Bräcke kommun.

– Matchning och utbildning är främsta prioritering om vi ska kunna närma oss full sysselsättning. Sänkta löner leder ingenstans..

Socialdemokraterna vill höja den statliga ersättningen till kommunerna för bristyrkesutbildningar, en satsning som ska kosta totalt 140 miljoner kronor, utöver de 1,7 miljarder som redan utlovats under nästa mandatperiod.

"Ingår i samhällskontraktet"

Ytterligare 40 miljoner ska gå till fler jobbspår.

– Nuvarande bristyrkesutbildningar sker främst inom vård- och omsorgen. Men kommuner måste också ha råd med teknikintensiva bristyrkesutbildningar som riktar sig mot industrin, och därför lägger vi nu mer resurser på det, säger Löfven.

Därutöver vill partiet ställa hårdare krav på dem som får försörjningsstöd. I dag är det upp till kommunerna att avgöra aktivitetskrav, men nu vill Socialdemokraterna göra det obligatoriskt för alla kommuner.

Förutom aktivitetskrav vill partiet inkludera krav på aktivt deltagande i språkträning.

– Är du sjuk eller något annat är det en sak, men har du försörjningsstöd för att du är arbetslös så är det viktigt att du bjuder till, det ingår i samhällskontraktet samtidigt som samhället ställer upp med utbildning och praktik, säger Löfven.

Språkträning inom vård- och omsorg

Socialdemokraterna vill även satsa 20 miljoner på att godkänna yrkeskompetenser inom fler branscher och för fler yrkesroller. 500 miljoner kronor ska gå till svenskträning för anställda inom vård och omsorg.

– Det är naturligtvis en viktig sak på arbetsmarknaden att man kan språket, inte minst inom vård- och omsorg så att patienter, brukare och personal förstår varandra, säger statsministern.

ARTIKELN HANDLAR OM