Theodore Tabaro döms till livstids fängelse för folkmord

I Sverige körde 49-årige örebrobon Theodore Tabaro buss, och jobbade som undersköterska.

Men han bar på en mörk hemlighet.

I dag dömdes Theodore Tabaro till lagens strängaste straff för sin delaktighet i folkmordet i Rwanda 1994.

Den i dag 49-årige Theodore Tabaro flydde efter folkmordet i Rwanda i april till juli 1994, via Kongo och Kamerun, till Sverige, där han 1998 bosatte sig i en mellansvensk stad. Han har här jobbat som busschaufför och undersköterska. Han är sedan länge svensk medborgare.

För knappt två år sedan greps Theodore Tabaro, efter tips från en rwandisk man i Belgien om att han fanns i Sverige. Han var då efterlyst av myndigheterna i Rwanda, och tidigare dömd i en så kallad folkdomstol, Gacaca, i Rwanda till 30 års fängelse.

Enligt den svenska utredningen spelade Theodore Tabaro en ledande roll i att döda människor ur gruppen tutsier, och har själv dödat många personer, bland annat med ett svärd och granater.

Brottet rubriceras som folkmord och grovt folkrättsbrott.

Massakrerade män kvinnor och barn

Den 13 april 1994 attackerade Theodore Tabaro enligt åtalet, tillsammans med flera män en grundskola i byn Nyakanyinya dit många tutsier hade tagit tillflykt, står det i handlingarna från Rwanda.

Personerna som gömde sig i skolan, upp till 800 människor, massakrerades. Först männen, sedan kvinnor och barn.

En flicka överlevde.

I förhören med svensk polis berättar hon, nu 23 år senare, om hur hennes mamma, pappa och sex syskon dödades.

Hon berättar hur milisen låste in alla kvinnor och barn i ett rum, sedan gick soldaterna ut och dansade på skolgården och sjöng om att slakta tutsier.

Efter ett tag började de kasta in stenar, brinnande däck och skjuta in i rummet där kvinnor och barn var inlåsta. Minst en granat kastades också in.

Man gick sen in i rummet med påkar och dödade de som fortfarande var vid liv.

– Sedan kastade man de döda kropparna i latriner, berättar den unga kvinnan i förhören.

Attackerade kloster

Det är en av alla de händelser åklagarna Hanna Lemoine och  Kristina Lindhoff Carleson menar att Theodore Tabaro deltagit vid.

En vecka efter massakern i skolan deltog han enligt utredningen i en attack mot ett kloster i Mbilizi och ett sextiotal civila/tutsier dödades genom att bland annat slå dem med tillhyggen.

Svensk polis har under förundersökningen flera gånger varit nere på plats i Rwanda och besökt brottsplatser, och även vallat vittnen på de platser där morden ägt rum.

Theodore Tabaro har konsekvent nekat till alla anklagelser. Han är, säger han, utsatt för en komplott av den rwandiska regimen, eftersom han kritiserat den.

I dag dömde Stockholms tingsrätt honom till livstids fängelse för folkmord. Tingsrätten har även dömt ut skadestånd till 16 brottsoffer i Rwanda, enligt rwandisk rätt. Beloppen varierar mellan 2 500 000 och 10 000 000 rwandiska franc.

Theodore Tabaro är den tredje rwandiern som dömts för folkmord i Sverige.

I maj förra 2016 dömdes 61-årige Claver Berinkindi till livstids fängelse för folkmord, och 2013 dömdes Stanislas Mbanenande till livstid för samma brott.

Publisert: