Gick till attack med kniv – nu ställs han inför rätta

Den 20-årige mannen gick till attack inne i spelbutiken i Spånga med en kniv.

En stamkund fick motta flera hugg innan han och butiksägaren Nader El Ashkar lyckades övermanna och avväpna rånaren.

Idag ställs mannen inför rätta i Solna tingsrätt.

Det är inte första gången som Nader El Ashkar är i en rättsal. Under de ungefär fjorton år som han drivit spelbutiken i Spånga har den rånats ett flertal gånger, i november förra året misshandlades hans fru under ett rån.

Det är inte första gången som 20-åringen besöker en tingsrätt heller. För två år sedan dömdes han till sluten ungdomsvård i åtta månader för ett rån mot en guldsmedsbutik och trots sin unga ålder har han flera domar om ringa narkotikabrott på sig.

I slutet av maj gick 20-åringen in i Nader El Ashkars spel- och tobaksbutik i Spånga beväpnad med en kniv.

I dag behandlar Solna tingsrätt händelserna som utspelade sig den kvällen, som enligt åklagaren ska klassas som försök till mord och försök till grovt rån.

Några kontanter fick han inte med sig men stamkunden som befann sig i butiken fick motta flera knivhugg mot kroppen innan han och Nader lyckades hålla ner gärningsmannen mot marken och polisen kom till platsen.

– Man hinner inte tänka något. Han hugger mot mig och jag stoppar honom med armen. Min kund slänger ett bord mot honom och får fem knivhugg, säger Nader El Ashkar när Aftonbladet besöker butiksinnehavaren några dagar efter attacken.

”Tvingades av andra”

Under tisdagens förhandling i Solna tingrätt spelas övervakningsfilmen från rånförsöket upp under tystnad. På åhörarbänken sitter anhöriga till offer och gärningsman.

20-åringen erkänner via sin advokat grov misshandel och försök till rån av normalgraden men nekar till att det är mordförsök och grovt rån det rör sig om.

– Kort tid innan brottet blir han tvingad att genomföra det av andra. Sättet han genomför brottet på tyder också på att han inte trodde att han kunde göra det och komma undan med det, säger den åtalades advokat Saman Paknejad under tingsrättsförhandlingen.

”Kan inte stoppa minnesbilderna”

Naders stamkund har lidit både fysiskt och psykiskt av händelsen. Nader säger att han själv lider av oro och ångest sedan rånet men har hållit butiken öppen eftersom det är den som familjen livnär sig på. Men det är färre kunder nu efter rånet, folk är rädda att det ska ske igen, säger butiksägaren till Aftonbladet. Det här rånet har tagit hårdare på honom än de tidigare.

– Jag känner ångest och oro. Jag kan sitta hemma med min fru och barn och minnesbilderna kommer tillbaka. När jag är i butiken är jag spänd och kollar åt alla håll om det kommer någon. Jag är rädd men jag vill kunna känna mig trygg i min butik.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN