Afghanska tolkar utan skydd

avMartin Nilsson

1 av 7 | Foto: TORBJÖRN GUSTAFSSON/FÖRSVARSMAKTEN
Afghanska tolkar har samarbetat med de svenska trupperna och fungerat som en länk till lokalbefolkningen.

I veckan stängdes en av två svenska baser i Afghanistan.

Sex tolkar förlorade sina jobb - och står nu utan svenskt skydd, skriver DN.

Sex tolkar som arbetat för den svenska Isaf-styrkan i Afghanistan blev i veckan arbetslösa sedan en av de svenska baserna stängts. De står nu utan svenskt skydd, skriver DN.

Tolkar i landet har tidigare berättat för Aftonbladet att de fruktar för sitt liv – och flera av dem har fått pris satta på sina huvuden av talibaner i landet.

Ingen konkret hotbild

Krav har lyfts från flera håll för att tolkarna ska erbjudas skydd i Sverige men hoten har inte ansetts vara tillräckligt allvarliga för att tolkarna ska få hjälp.

– Det har inte kommit fram några hot som varit så konkreta att vi sett att vi behöver göra någonting. Däremot har vi haft kontakt med de afghanska myndigheterna och med det bemanningsföretag som varit deras arbetsgivare, säger Ander Silwer, insatschef på Försvarsmakten, till DN.

Öppnar för ”helhetslösning”

Sverige har hittills inte öppnat upp för att erbjuda asyl till de afghaner som arbetat som tolkar för den svenska styrkan. Samtidigt berättar Silwer för DN att Försvarsmakten har tagit fram en modell tillsammans med Migrationsverket för att hjälpa tolkar vars säkerhet bedöms som allvarligt hotad.

– Tanken är att det ska bli en helhetslösning, en gemensam lösning. Det handlar om en individuell prövning i varje fall. Det är bara några veckor kvar tills vi räknar med att vi ska ha det där i hamn, säger han.