Leif Axmyr får tidsbestämt straff

Foto: Håkan Risberg/Scanpix
Leif Axmyr i förhandlingar i Örebro tingsrätt år 2007.
NYHETER

TIDAHOLM. Livstidsdömde Leif Axmyr får sitt straff tidsbestämt till 51 år.

Örebro tingsrätt beslutade i dag att Axmyr ska släppas ut om 3 år.

– Jag är nöjd med det, hälsar Leif Axmyr från anstalten i Tidaholm.

I morgon fyller Leif Axmyr 75 år. Han firar sin födelsedag på anstalten i Tidaholm, där han tillbringat de senaste sex åren.

– Jag ångrar det jag gjort och jag är en annan människa i dag än för 30 år sedan, förklarade han vid tingsrättsförhandlingen nyligen. Och jag förstår vad det innebär att komma ut i frihet.

Han betonade att han inte längre har några kriminella kontakter utanför murarna och att han varken använt alkohol eller droger på många år.

– Jag har också bostad och sysselsättning när jag kommer ut.

”Vill leva med en kvinna”

Han säger sig också ha många vänner utanför fängelset och att han har stöd av KRIS.

– Jag vill leva med en kvinna, jag vill ha hundar och ha en bra ålderdom, har han tidigare sagt tilll Aftonbladet.

Och nu anser alltså Örebro tingsrätt att han är mogen att släppas ut, även om det kommer att dröja ytterligare något år. Rätten omvandlar hans livstidsstraff till 51 års fängelse, men anser att han behöver en utslussningstid på tre år.

”Detta med bakgrund av den väldigt långa tid som Leif Axmyr vistats på anstalt och för att hans anpassning till samhället ska kunna ske gradvis”, skriver tingsrätten.

Man konstaterar dock att det finns en viss risk för återfall i brottslighet, men att Axmyr sedan 2010 förändrats mycket, ”vilket i alla delar talar till hans fördel”. Rätten tar också hänsyn till Axmyrs höga ålder.

Från kriminalvården har man i ett yttrande ansett att det finns risk för fortsatt brottslighet. Kring detta skriver tingsrätten:

”De konkreta riskfaktorerna i Leif Axmyrs fall är till stor del av statisk och historisk karaktär. Andra riskfaktorer den långa tid som Leif Axmyr suttit på institution, hans personlighetsstörningar med narcissistiska och psykopatiska drag, hans missbruksbakgrund samt hans explosiva humör. Detta är allt konkreta riskfaktorer. Frågan är då om de i dagsläget även är beaktansvärda.”

Örebro tingsrätt gör bedömningen att Axmyr kan släppas ut.

Mördade sin flickvän

I november 1982 dömde Gävle tingsrätt den då 44-årige Leif Axmyr till livstids fängelse för att ha mördat sin tidigare flickvän och en manlig bekant till henne. Efter morden tände han eld på lägenheten.

Den mördade mannen var styvson till Allan Larsson, senare finansninister.

Leif Axmyr har vid en mängd tillfällen ansökt om nåd, men varje gång har han fått avslag. Anledningen har bland annat varit att han begått brott inne på de anstalter han suttit.

Sedan flera år har dock Axmyr ändrat livsstil och anpassat sig till fängelsemiljön. Och för tre år sedan omvandlade Örebro tingsrätt hans livstidsstraff till 46 år och sex månader, ett beslut som skulle inneburit att han skulle släppas nu i juni. Beslutet överklagades dock av åklagaren och hovrätten undanröjde tingsrättens beslut. Sedan dess har Leif Axmyr varit kvar på anstalten i Tidaholm.

Under våren har han fått sina första permissioner utan kriminalvårdspersonal. Vid två tillfällen har man varit utanför murarna i fyra timmar, då i sällskap med personal från frivården.

”Nöjda med beslutet”

Sammanlagt har han nu avtjänat 31 år för dubbelmordet.

Beslutet om att tidsbestämma straffet till 51 år innebär att Axmyr kan släppas ut efter att avtjänat två tredjedelar av tiden. Det innebär att att han bli fri 2016, efter 34 år.

– Både Leif och jag är nöjda med beslutet, säger hans advokat Gabriel Rudbeck. Jag har precis talat med honom och han var glad över att han nu vet när kan kommer ut i friheten.