Dramaten nekade gravida Beata roll – anmäler till DO

NYHETER

Cellisten Beata Söderberg Quin ansågs passa perfekt i Dramatenpjäsen.

Sedan berättade hon om sin graviditet – då svalnade intresset.

Hon har nu DO-anmält Dramaten.

– Det handlar om att jag är kvinna och de fördomar man har om kvinnor med små barn, säger Beata Söderberg Quin.

Dramaten kontaktade Beata Söderberg Quin, 37, i mitten av februari i år. Det gällde en stor produktion där en cellist/skådespelare söktes. Både producenten och regissören tyckte att hennes meriter passade utmärkt.  

Beata Söderberg Quin tog beslutet att upplysa dem om att hon väntade barn och att förlossningsdatumet var i juni – då började problemen. Trots att hon underströk att det inte skulle utgöra något som helst hinder för hennes medverkan i produktionen under hösten.

Vid ett möte i början av april träffade hon producenten och regissören för pjäsen på Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm. Först fick hon en genomgång av vad hennes roll i pjäsen skulle vara – sedan började utfrågningen om det blivande moderskapet.

– De förklarade för mig att man som mamma blir fäst vid sitt barn och undrade vad min man jobbade med. Jag förklarade att han ska ta pappaledigt under de här arbetsveckorna och att vi inte upplever det som ett problem. Överhuvudtaget var det fullt fokus på just moderskapet, säger Beata Söderberg Quin.

"Gammalmodigt"

Hon lämnade mötet med en bitter känsla – att hennes graviditet sågs som ett problem.

Regissören hade dessutom talat varmt om sina barn och hur olika deras mödrar känt inför föräldraledighet.

– Det är väldigt orättvist och gammalmodigt resonerat att jag skulle bli så emotionellt labil och att mina moderskänslor skulle hindra mig från att ta ansvar för mitt arbete. För mig är det ett helt absurt resonemang, säger Beata Söderberg Quin.

Efter mötet blev det tyst från Dramaten.

När hon efter ett par veckor äntligen fick tag på producenten fick hon veta att de var för oroliga över barnafödseln för att våga fatta ett beslut.

Beata Söderberg Quin försökte därefter få tag på regissören.

Efter några dagar fick hon ett telefonsvar där regissören sa att det sätt som hon behandlats på inte är ovanligt eller konstigt i teatervärlden – det hade varit samma sak om en skådespelare varit gravid.

DO-anmält Dramaten

Han ska även ha sagt att hela teaterledningen står bakom åsikten att det innebär problem att anställa en gravid kvinna.

Händelsen är nu anmäld till Diskrimineringsombudsmannen.

– Själv är jag inte intresserad av att jobba på Dramaten så länge den här ledningen är kvar, säger Beata Söderberg Quin.

Vad har det här inneburit för dig?

– Dels ett ekonomiskt stort bortfall. Men framför allt har det varit ledsamt att bli ifrågasatt på det här sättet. Jag trodde inte riktigt att sådant förekom. Det känns väldigt, väldigt gammaldags.