Så tänker partierna sabba för varandra

Förbereder attacker för att synas mer än motståndarna

Vill synas På måndag, som är Sverigedemokraternas dag i Almedalen, kommer Maria Ferm och runt 60 andra miljöpartister att gå runt  i dessa t-shirts för att uppmärksamma att två nya lagar som ger papperslösa fler rättigheter i samhället träder i kraft – två lagar SD har varit starkt emot.
Vill synas På måndag, som är Sverigedemokraternas dag i Almedalen, kommer Maria Ferm och runt 60 andra miljöpartister att gå runt i dessa t-shirts för att uppmärksamma att två nya lagar som ger papperslösa fler rättigheter i samhället träder i kraft – två lagar SD har varit starkt emot.

I dag anländer den politiska cirkusen till Visby.

Veckan bjuder på utspel från samtliga partier – men i hemlighet förbereds också attacker för att sabba för motståndarna.

Aftonbladet har kartlagt ful­spelet i Almedalen.

Politikerveckan i Visby växer för varje år och som vanligt är samt­liga riksdagspartier och ett stort antal andra aktörer på plats.

Alla partier har en egen dag, där målet är att få så mycket uppmärksamhet som möjligt för nyheter man presenterar och det tal partiledarna håller.

Men i hemlighet pågår också en kamp om att stjäla åt sig medialt utrymme – även på motståndarnas ­dagar.

Ett spel som de flesta spelar, men få vill kännas vid.

Uppmärksammar lagar

På måndag, Sverigedemokraternas dag, planerar flera andra partier att sno åt sig rampljuset. Då ska ­både KD och C ha egna arrangemang medan MP går ännu längre.

Cirka 60 miljöpartister kommer att gå runt i Visby med specialtryckta t-shirts som ska upp­märksamma att två nya lagar träder i kraft samma dag: rätten till vård för papperslösa utökas och att pappers­lösa barn får rätt att gå i skolan. Lagar som SD ­varit starkt emot.

– Det finns så klart en viss symbolik i att de nya reglerna träder i kraft just på SD:s dag. De är vår ­ideologiska motpol och vi ser inga problem i att göra det på deras dag, säger migrationspolitiska tales­personen Maria Ferm.

SD har meddelat att de enbart ­fokuserar på sin egen dag och inte ­ägnar sig åt smutskastning.

Lanserade sajt

Socialdemokraterna har i år lagt ett seminarium om att vinna fram­tida val – på Moderaternas dag. Aftonbladet erfar att S även på andra sätt ska försöka störa Fredrik Reinfeldts parti. Det är ingenting nytt, förra året presenterade gruppledaren Mikael Damberg (S) en kritisk rapport om regeringens politik på M-dagen.

2011 var det M som lanserade en sajt där dåvarande S-ledaren Håkan Juholt målades ut som ekonomiskt oansvarig. Sajten kallades ”Juholts sedelpress”.

På torsdag är det V-ledaren ­Jonas Sjöstedts tur i rampljuset. Men han får hård konkurrens. Samma dag anordnar regeringspartierna en speciell Alliansdag då flera tunga ministrar medverkar.

Inte heller partiernas ungdomsförbund beter sig som oskyldiga lamm. Precis som vanligt planerar flera av dem, bland andra SSU och Muf, attacker på motståndarna,­ ­erfar Aftonbladet.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN