Hundratusentals demonstrerar i Rio

1 av 9
NYHETER

300 000 brasilianare gick på torsdagen ut på Rios gator för att protestera.

Utrikesdepartementet ska ha stormats, uppger AFP.

– Det pågår över hela Brasilien, säger Jonas William Wahlstedt, svensk skådespelare och dokumentärfilmare, på plats i Rio.

Den brasilianska polisen skrev på Twitter att en expert vid universitetet i Rio de Janeiro uppskattat folkmassorna till 300 000 personer. Totalt ska cirka 800 000 personer protestera i de största brasilianska städerna.

En liten grupp demonstranter ska enligt en AFP-reporter ha kastat stenar mot polisen, som i sin tur svarade med att skjuta tårgas och gummikulor. Enligt rapporter i flera medier ska en stor grupp demonstranter ha stormat utrikesdepartementet. Där ska de ha möts av marinkårssoldater och militärpolis.

En person har dött till följd av att ha blivit överkörd av en bil, uppger polisen.

Ytterligare minst en person ska ha skadats i sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter.

Svensk mitt i kaoset

Svenske Jonas William Wahlstedt är på plats i Brasilien för att göra en dokumentärfilm inför fotbolls-VM nästa år.

Under natten hamnade han mitt i tumultet.

– Jag blev beskjuten med tårgas och polisen sökte igenom vad jag hade på mig.

Jonas skulle intervjua några personer som deltagit i protesterna när en polisbil stannade vid dem.

– Rädd för mitt filmade material började jag springa, inte så smart kanske. Det gick bra, de sökte igenom mig och lät mig gå.

Han säger att han mår bra, men att han är uppe i varv.

– Det är långt ifrån trevligt att få tårgas skjuten mot en.

Kritiserar fotbolls-VM

De uppretade folkmassorna protesterar mot att kostnaderna för fotbolls-VM inkräktar på allmän service.

– Det började som protester mot höjda avgifter i kollektivtrafiken, men det har utvecklats till att man är trött på korruption och regeringen i allmänhet, säger Jonas William Wahlstedt.

Demonstranterna vill också se kraftigare satsningar på skola och sjukvård, samt sänkta löner för myndighetspersoner. Politiker kritiseras också för att vara djupt korrumperade.

Protesterna är de största som genomförts i Brasilien under de senaste 20 åren. President Dilma Rousseff har ställt in en resa till Japan senare i juni, till följd av oroligheterna, skriver AFP.

– Confederations Cup kom väldigt lägligt för de som protesterar, nu kritiserar regeringen för de miljarder som lagts på nya arenor, samtidigt som folk har undermålig sjukvård och skola, säger Jonas.