Delacroixs berömda tavla vandaliserad

Av: Leonard Goldberg

Publicerad:
Eugene Delacroix's världsberömda tavla ”Friheten på barrikaderna” från 1833 hänger på Louvren i Paris.
Foto: AP
Eugene Delacroix's världsberömda tavla ”Friheten på barrikaderna” från 1833 hänger på Louvren i Paris.

Klotterattacken kan beskrivas som en fransk kulturell katastrof. En 28-årig kvinna har gripits efter att ha vandaliserat den franske konstnären Eugene Delacroix's världsberömda tavla "Friheten på barrikaderna" från 1833.

Det var på en filial till Frankrikes nationalmuseum Louvren i den franska staden Lens det inträffade. Strax före stängning slog kvinnan till. Med en svart tuschpenna klottrade hon den mystiska koden "AE911" på den nedre delen av den världsberömda tavlan.

Psykisk instabil

Den 28-åriga kvinnan greps direkt efter dådet av en säkerhetsvakt. Kvinnan sitter nu i polisens förvar och utredarna försöker ta reda på vad det ligger för motiv bakom klotterattacken. Enligt åklagaren bedöms kvinnan vara "psykiskt instabil". Han har begärt att kvinnan ska genomgå en psykisk undersökning, rapporterar BBC.

Medan museet i Lens var stängt för allmänheten på fredagen lyckades dess konserveringsexperter ta bort klottret helt.

– Målningen har inte påverkats eftersom inskriptionen var så ytlig och förblev på den lackade ytan, utan att nå lagret av färg, kommenterar Louvren.

Den klassiska målningen från 1833, som är Eugene Delacroix's mest kända, hyllar minnet av den franska julirevolutionen 1830 som ledde till att Karl X tvingades abdikera. Målningen föreställer en barbröstad kvinna med den franska trikoloren i ena handen och ett gevär i andra, som leder det franska folket över de stupade soldaterna.

Konspirationsteori

Koden som kvinnan klottrade – "AE911" – refererar troligtvis till den konspirationsteori kring terrorattacken den 11 september som hävdar att World trade centers sammanstörtande orsakades av sprängämnen som placerats i byggnaden innan flygplanen kraschade in. Konspiratörerna kräver att USA:s kongress påbörjar en oberoende granskning av attackerna.

Har hänt förut

Förra året skedde en liknande attack på en Mark Rothko-tavla vid Tate Modern i London. Den skyldige var då den 26-årige konstnären Vladimir Umanets som tuschklottrade i hans egen så kallade "yellowist"-rörelses namn.

Publicerad: