”Inga uppenbara politiska överträdelser i filmen”

Publicerad 2012-11-15

Jimmie Åkesson om Kent Ekeroths uppträdande i skandalfilmen

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anser inte att Kent Ekeroth har gjort bort sig politiskt.

Trots att partiets rättspolitiske talesman Ekeroth beväpnat sig med ett järnrör:

– Här finns inga uppenbara politiska överträdelser i den här filmen, utan det handlar om ett olämpligt uppträdande, säger Åkesson.

Expressen publicerade tidigare i dag en film, där man bland annat ser hur Kent Ekeroth beväpnar sig med ett järnrör. På torsdagsmorgonen tog därför Ekeroth en time out från sina politiska uppdrag.

I en intervju med TV4 under torsdagseftermiddagen riktade Jimmie Åkesson skarp kritik mot Kent Ekeroth. Men i nästa andetag mildrade han den:

– I går uttalade jag att mitt förtroende för Erik Almqvist är förbrukat, och det hänger samman med de uttalanden som han gjorde. Mitt förtroende för Kent Ekeroth är också så nära förbrukat det kan vara, vad gäller hans uppträdande.

– Nu ska man komma ihåg att det här är 2,5 år sedan nästan. Kent Ekeroth har inte minst efter den här incidenten arbetat med just sitt uppträdande, sitt leverne, och funderat mycket mer över sin roll som företrädare för ett politiskt parti. Att det också innebär ett ganska stort ansvar. Kent har förändrat sig på väldigt många sätt sista tiden. Det tycker jag också att man måste väga in i en sådan här bedömning av honom, men man ska inte försätta sig i den här siutationen, mycket av det vi ser är oacceptabelt och jag är mycket besviken.

Vid en improviserad presskonferens i riksdagshuset tidigare under torsdagen bemötte Jimmie Åkesson fler frågor kring Kent Ekeroth.

Vad säger du om Kent Ekeroths beteende?

– Det här är ju naturligtvis ett väldigt olämpligt sammanhang som Kent Ekeroth och de övriga befinner sig i. Som politisk företrädare bör man inte befinna sig i den här typen av sammanhang överhuvudtaget. Och det är själva generalfelet i hela den här historien. Hade man haft sinnesnärvaro, hade man haft det omdömet att inte gå dit eller när man väl går dit och man märker att det börjar uppstå tumult och tjafs och bråk på olika sätt, då går man därifrån.

– Nu gjorde man inte det, och det är djupt beklagligt och det kommer att få konsekvenser. Det har fått konsekvenser för Erik Almqvist, det har fått också den konsekvensen i dag att Kent Ekeroth har tagit en time out från sitt uppdrag som rättspolitisk talesman. Sen ska vi använda den time outen, både vi i partiledningen och Kent Ekeroth till att fundera över hans framtid som politiker för vårt parti.

”En annan sak”

Har du förtroende för honom efter Expressens avslöjande?

– Jag tycker att den här historien är en annan sak, jämfört med den vi hanterade i går vad gäller Erik Almqvist. Här finns inga uppenbara politiska överträdelser i den här filmen, utan det handlar om ett olämpligt uppträdande. Ett sammanhang där han beter sig olämpligt. Det är lättare att hantera det, i den meningen att en politisk överträdelse, det säger något om din politiska agenda. Att man beter sig olämpligt vid ett enskilt tillfälle, det är en annan sak. Och det vi måste göra nu, det är att fundera över hur allvarligt det här är och vilka konsekvenser det får. Men vi tänker inte fatta några beslut i affekt när det gäller den här frågan. Vi tänker ta den här time outen, fundera över vilka konsekvenser det här kommer att få.

Men går det att prata lag och ordning om man har varit ute på stan och viftat med järnrör?

– Jag vet inte vilken bakgrund du har till den här historien. Kent Ekeroth har gett mig bakgrunden, som gör den här saken mer komplicerad. Det handlar om att man har känt sig hotad av en person som är knuten till organiserad brottslighet. Man känner sig hotad i det här sammanhanget. Och därför filmar man det här, och man är också beredd att försvara sig på olika sätt.

– Jag inser också, jag tycker det ser fruktansvärt illa ut. Man bör överhuvudtaget inte befinna sig på den här platsen, vid det här tillfället. Det är också Kent Ekeroth väldigt väl medveten om.

”Inte haft med filmen att göra”

Hur mycket av denna film har du känt till tidigare?

– Det vet inte jag riktigt. Det är också en ganska lång historia. För det här är inte första gången som den här händelsen är uppmärksammad i media. Det var den fem dagar före valet, när Expressen publicerade en väldigt kort sekvens av den här filmen. Som då var kopplad till att Erik Almqvist skulle ha riktat en spark mot den här personen. Den sekvensen ser man nu också i Expressens nya filmer. Och det jag var intresserad av när jag blev konfronterad med den här historien, det var: har det här hänt? Och varför har det hänt? Och då bad jag om att få se den här sekvensen, eftersom det då visade sig att Kent Ekeroth hade en del material filmat. Och han sänder över en del korta, små sekvenser från den här filmen, där jag bland annat då kan se den här händelsen där det framgår att Erik Almqvist inte sparkar på en person utan han blir attackerad med en ölburk, slår en ölburk ur handen på den här personen, som böjer sig ner för att plocka upp ölburken, varpå Erik Almqvist försöker sparka bort ölburken. Det är vad jag har haft anledning att bry mig om den här filmen överhuvud taget tidigare. Jag har överhuvud taget inte haft något annars med den här filmen att göra. Jag har inte haft anledning att fundera över den här filmen.

”Gör inga politiska uttalanden”

Hur tycker du att deras agerande stämmer överens med den nolltolerans som du har satt upp inom partiet?

– Det här är olika saker. Det vi hanterade i går, det har en politisk koppling. Det uttrycks saker, det sägs saker, som är politiskt mycket, mycket tveksamma. Och det har också fått konsekvenser för Erik Almqvist. Kent Ekeroth gör inga politiska uttalanden i den här filmen, därför blir det en annan sak, som vi hanterar separat. Och nu har Kent Ekeroth tagit en time out. Det innebär att vi kommer under den här time outen fundera över hans framtid i partiet. Det kommer också Kent Ekeroth själv att göra.