Nyheter

Utvisningshotade syskonen får stanna

Av: 

Anders Clark

NYHETER

Skulle separeras och utvisas till Serbien

De skulle utvisas med sin sjuka mamma – till ett land vars språk de inte talar och som har dåliga möjligheter att ta hand om dem.

I tre år har syskonen hotats av utvisning.

Men nu vänder Migrationsverket och låter syskonen stanna hos sina fosterfamiljer i Sverige.

Syskonen Natalie, Lukas och Anna, fem, åtta och elva år skulle splittras. De två äldre skulle skickas till Serbien där de inte pratar språket och där svårt funktionsnedsatta och epileptiska Anna inte kan få den vård hon behöver.

Men på onsdagen kom glädjebeskedet: syskonen får stanna i Sverige.

– Vi är så glada, samtidigt är det djupt beklagligt att Migrationsverket tagit tre år på sig att komma fram till det här, säger barnens juridiska ombud Veronica Hedenmark.

Var illa däran

För tre år sedan hittade hemtjänstpersonal den då femåriga pojken Lukas på en cykel. Han grät och letade efter sin mamma. I hemmet hittades Lukas svårt funktionsnedsatta åttaåriga syster och deras ettåriga lillasyster.

Syskonen var så illa däran att sociala myndigheter valde att placera dem hos fosterföräldrar, samtidigt som Anna fick hjälp med sin epilepsi och en höftledsoperation.

Sedan beslutade Migrationsverket att Lukas skulle tas från sitt och lillasysterns gemensamma fosterhem och utvisas till Serbien tillsammans med sin svårt sjuka storasyster och deras psykiskt sjuka mamma.

Fick ytterligare dokumentation

Efter tre år får de två utvisningshotade syskonen permanent uppehållstillstånd av Migrationsverket. Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson förklarar det nya beskedet:

– Man har som sökanden alltid möjlighet att lyfta fram omständigheter som vi inte har kunnat ta ställning till tidigare.

Vad var det för omständigheter?

– Vi fick ytterligare dokumentation.

Dokumentationen är den utredning Veronica Hedenmark låtit göra som bland annat innehåller läkarintyg och språktester i serbiska och romani.

Fotnot: Anna, Natalie och Lukas heter egentligen något annat

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: