62-åring misstänks för mord på sambo

NYHETER

Hittades svårt misshandlad – dog på väg till sjukhuset

1 av 3

BJÄRRED. För fem år sedan dömdes 62-åringen för att ha misshandlat och hotat sin sambo. Han slapp fängelse. Tingsrätten ansåg inte att det fanns anledning att tro att det skulle hända igen.

I måndags hittades kvinnan svårt misshandlad. Hon dog på väg till sjukhuset. Nu har 62-åringen häktats, misstänkt för att ha mördat henne.

Foto: För fem år sedan dömdes 62-åringen för att ha misshandlat och hotat sin sambo. Han slapp fängelse. Nu är sambon död.

Paret har bott i en villa i Bjärred i 25 år.

– 14 dagar efter att vi blev tillsammans installerade han sig hemma hos mig, utan mitt tillstånd, berättade kvinnan i förhören för fem år sedan. Han skrev sig på min adress utan att fråga.

De hade båda barn från tidigare relationer. Tillsammans fick de en dotter.

Under åren växte mannens alkoholproblem, han har flera gånger varit intagen för vård.

– Jag vill definitivt att han flyttar, det har jag velat ända sedan 1995 då han förstörde en semesterresa till Kanarieöarna för familjen, förklarade hon för polisen. Han söp nästan hela resan.

– Jag känner att jag inte vill vara själv med honom i huset. Jag känner mig rädd och otrygg.

Hotade montera ner villan

Hon berättade hur hon vid flera tillfällen försökt stänga honom ute.

– Han är odräglig när han är full. Han skrämmer sina barnbarn och hans barn vill inte ha kontakt med honom.

Den 12 maj 2007 kom mannen hem full. Han krävde att hans sambo skulle ge honom 1,2 miljoner så han kunde köpa en egen lägenhet. Hon vägrade och han hotade då att ”montera ner” villan och började skruva ner en del inredning.

På kvällen, när sambon satt och sydde på dotterns balklänning, försökte mannen strypa henne. Han smög sig på henne bakifrån och tog ett kraftigt grepp om hennes hals.

– På vilket sätt vill du dö? frågar han.

Hon lyckades komma loss och rusade in i dotterns rum. Efter kom mannen.

– Hon ljuger, förklarade han. Ska jag ta livet av henne ska jag skjuta henne med ett skott i pannan.

Enligt dottern hade han då nycklarna till vapenskåpet i handen.

Kvinnan, dottern och hennes pojkvän flydde från huset.

Vägrade kriminalvårdens program

Nästa dag gjordes polisanmälan. Mannen nekade till både misshandel och olaga hot, sa att att han inte kom ihåg eftersom han varit kraftigt berusad.

I en personutredning som kriminalvården gjorde förklarade mannen:

– Vår relation är bra, jag känner mig trygg med henne eftersom vi känner varandra väl och har gått igenom mycket tillsammans.

Han vägrade delta i kriminalvårdens program för män med våldsproblematik i nära relationer eftersom han ansåg att det som hänt var en engångsföreteelse.

Lunds tingsrätt dömde honom för misshandel och olaga hot.

”Det saknas särskild anledning att befara att han kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet”, skrev rätten och valde därför att döma honom till 50 timmars samhällstjänst istället för till fängelse.

Mot kvinnas vilja återvände han till villan i Bjärred.

– Hon har sedan dess på alla sätt försökt bli av med honom, säger en närstående till Aftonbladet. Men det har misslyckats. Myndigheterna har ett ansvar i detta.

– Han har föresatt sig att bli kvar och hon har inte lyckats få honom ur huset. Det har hänt mycket där, även de senaste åren.

”Samma visa igen”

Redan 2007 förklarade kvinnan i polisförhör att mannen inte längre fick vistas i hennes hus. Hon förutspådde att han ändå skulle dyka upp.

– Då blir det samma visa igen och allt är mitt fel. Han kommer att älta detta hela tiden, han inser aldrig själv att han gör fel.

Och sent i måndagskväll larmades åter polisen till villan i Bjärred. De tvingades slå sönder en fönsterruta för att ta sig in. I villan fanns den 62-årige mannen och hans 68-åriga sambo, döende efter att ha utsatts för kraftigt våld. Hon dödsförklarades när hon kom till sjukhuset.

I fredags ställdes mannen inför Lunds tingsrätt. Han kunde ”varken erkänna eller förneka” brott eftersom han inte mindes vad som hänt i villan. Han hade varit för berusad.

Rådman Lena Nowak häktade honom som på sannolika skäl misstänkt för mord. Hon beslutade också att han ska genomgå en liten sinnesundersökning.