Ny bok ska avslöja Silvias ’hemlighet’

Av: Josefin Sköld

Publicerad:

Författaren angriper svenska kungahuset

1 av 3 | Foto: CAROLINA BYRMO
TOG ILLA UPP Drottning Silvias pappa, Walther Sommerlath, granskades av ”Kalla fakta” i den prisbelönta ”Sanningen om Sommerlath”. Något som inte togs emot väl av drottningen. Den nya boken av tv-programmets förre redaktionschef Johan Åsard ska enligt presentationen ”blottlägga en värld hittills okänd för svenska folket”.

TV4:s ”Kalla fakta” har i flera program granskat Walther Sommerlaths bakgrund i det tyska nazistpartiet.

Nu skriver journalisten Johan Åsard boken ”Drottningens hemlighet” om fallet.

Boken uppges avslöja hur kungafamiljen agerar i hemlighet för att styra bilden av sig själva.

– Det är inget jag kan kommentera, säger hovets presschef Bertil Ternert.

Uppgifterna om att drottning Silvias pappa Walther Sommerlath var medlem i det tyska nazistpartiet avslöjades redan 2002.

Åtta år senare sände ”Kalla fakta” två program som visade att fab­riken Walther Sommerlath drev under andra världskriget i Berlin hade tillhört en judisk ingen­jör, Efim Wechsler, och att Sommerlaths över­tagande var ett led i den så kallade ariseringen av jud­iska företag.

Prisbelönt

Granskningen, som kal­lades ”Sanningen om Sommerlath”, har fått flera prestigefulla priser, och också fått Silvia att skriva ett privat brev till dåvarande vd:n för TV4, Jan Scherman. I brevet meddelade drottningen att hon tagit illa vid sig av granskningen.

2011 presenterade drottningen en egen under­­sökning om pappans naziförflutna.

”Okänd värld”

Nu arbetar ”Kalla faktas” förre redaktionschef Johan Åsard med en ny bok om fallet, som ska ges ut på Ordfront Förlag i slutet av augusti. ”Drottningens hem­lighet” ska enligt presentationen ”blottlägga en värld hittills okänd för svenska folket” där ”kungligheterna agerar i det för­dolda och utnyttjar sin status för att styra den offentliga bilden av sig själva”.

Hemlighetsfull

Johan Åsard är dock mycket för­tegen om inne­hållet.

– Det är ingen hemlighet att jag skriver boken, den är under produktion. Men jag vill inte säga någonting mer om den, eller vad den kommer att innehålla, säger han.

Bertil Ternert, presschef på hovet, känner inte till utgivningen.

– Det var inte bekant för mig, jag kan inte kommentera det, säger Bertil Ternert.

Walther Sommerlath – medlemsnummer 3 592 030

Walther Sommerlath.
Walther Sommerlath.

Walther Sommerlath gick med i nazistpartiet 1934 och fick medlemsnummer 3 592 030, enligt ett medlemskort som hittats i ett arkiv i Berlin.

I drottning Silvias utredning ifrågasätts uppgifterna eftersom originalet inte har hittats i Walther Sommerlaths kvar­låtenskap.

Walter Sommerlath tog över Efim Wechslers fabrik 10 juni 1939, ett halvår efter att judar fick näringsförbud i Tyskland.

I utbyte fick Efim Wechslers en del i en bra­siliansk kaffeplan- tage och tre tomter i Brasili­en och kunde lämna Tyskland.

Ett år efter affären gav Efim Wechsler tillbaka plantagen till Silvias mammas svåger.

Publicerad: