SD anklagar M för att plagiera politik

Migrationsminister Tobias Billström (M) vill minska invandringen – vilket fick både partiets ungdomsförbund och Allianskamrater och rasa.

Nu påstår SD att Moderaterna kopierat deras politik.

”Enda invändningen jag har mot att nya M blir nya SD är att jag tycker det rimligen borde föregås av villkorslös och svulstig ursäkt”, skriver SD:s pressekreterare Linus Bylund på Twitter.

När Tobias Billström presenterade Moderaternas satsning på en arbetsgrupp som ska ta fram partiets framtida migrationspolitik uppgav han ”volymen” på invandringen måste minska.

Kritiken var hård och ungdomförbundet Muf rasade och menade att Billström vill ”stänga Sverige” och även företrädare för Centern sågade förslaget.

M anklagas för plagiat

Och från Sverigedemokraterna kom anklagelser om plagiat.

”Det är tydligt att man inom moderaterna och resten av alliansen oroar sig över Sverigedemokraternas framgångar och därför försöker plagiera vår politik”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Även SD:s pressekreteraren Linus Bylund Twittersågade Billström.

Efter SVT:s ”Agenda” – där ministern pressades om utspelet – fick Aftonbladet en intervju.

Jimmie Åkesson påstår att ni kopierar deras politik. Gör ni det?

– Då tror jag att han har tittat väldigt dålig på de direktiv som är framtagna för arbetsgruppen som bland annat inleds med meningen ”vi anser att invandringen berikar Sverige”. Det tror jag knappast att Jimmie Åkesson med tanke på hans åsikter skulle skriva under på, säger Billström till Aftonbladet.

”Väldigt märkligt”

Är det här en flört med SD-väljarna?

– Det vore väldigt märkligt om alla uttalanden som jag som migrationsminister gör om migrationspolitik alltid skulle behöva jämföras med Sverigedemokraterna, men ändå är det väldigt ofta så i Sverige. Det tycker jag är väldigt märkligt, säger Billström och fortsätter:

– Det är klart att varje enskilt förslag måste vägas för sig och betraktas för sig och också tas för vad det är i förhållande till det parti som fört fram det. För mig är det självklart att Moderaterna formar sin egen politik och presenterar den för väljarna och medborgarna. Det kommer vi också att göra och det gör vi oberoende av de andra partierna i riksdagen.

Publisert: