Centerlegendaren: ”Idéprogrammet ett illa skrivet dokument”

avVictor Stenquist

Per-Ola Eriksson tillhörde Centerpartiets toppskikt i decennier.

Numera pensionär – men inte utan åsikter om det omdiskuterade förslag till idéprogram som skapat rejäl oreda i partiet.

”Fyllt med nyliberala floskler och tokigheter”, skriver han på Facebook.

Förra året pensionerades Per-Ola Eriksson från sin tjänst som landshövding i Norrbotten. Innan dess hade han en lång och framgångsrik karriär inom Centerpartiet och har bland annat suttit som ordförande i finansutskottet, medlem i partistyrelsen och var riksdagsledamot mellan 1982 och 1998.

Sedan 1999 har han inte deltagit i partipolitiska möten, men gjorde nyligen comeback när Centern i Luleå skulle diskutera det hårt kritiserade förslag till idéprogram partiet släppt.

Höga tongångar

Även i Luleå var tongångarna höga, enligt Per-Ola Erikssons Facebooksida:

”Det s k idéprogrammet betecknades som ett illa skrivit dokument fyllt med nyliberala floskler och tokigheter. Det är en produkt som innehåller flera förslag och formuleringar som inte hör hemma i en seriös folkrörelse som centerrörelsen”, skriver han.

I den fullsatta lokalen satt ”stridslystna och engagerade centerpartister” och enligt Per-Ola Eriksson var ilskan riktad mot förslaget:

”Med all önskvärt tydlighet sade de vad de tyckte om det dokument som skickats ut och som väckt mycket starka redaktioner i de djupa och genuina centerleden. Det var som ett bondeuppror!”

När Aftonbladet når Per-Ola Eriksson menar han att förslaget i själva verket kan hjälpa Centerpartiet, trots de interna stridigheterna.

– Visst finns det lite dåliga bitar i det, men fördelen är att det skapat engagemang. Det kanske behövs en sådan brandfackla för det. Jag tror det skapat många möten och engagerade medlemmar, säger han.

Program ska diskuteras

Tidigare har möten ofta varit gnälliga och pessimistiska, enligt Per-Ola Eriksson, medan han nu upplevde en riktigt framtidstro.

– Det värsta som händer är om vi kommer med ett programförslag som är så intetsägande att det inte skapar någon diskussion eller engagemang. Partiet ska inte vara så rädda för att det blir debatt.

Den 1 och 2 februari ska idéprogrammet diskuteras på Centerpartiets kommundagar som hålls i Örebro.