Mörk jätteasteroid närmar sig jorden

Av: Anders Clark

Publicerad:

Kan orsaka global katastrof

1 av 2 | Foto: AP
Asteroiden 1998 QE2 är så stor att den har en egen måne – på fredag passerar den jorden

En asteroid större än en kilometer orsakar en global katastrof.

Nu rusar 2,7 kilometer långa 1998 QE2 åt jordens håll.

Med sig på resan har den – en liten måne.

Samma år som katastroffilmerna Armageddon och Deep impact skildrade asteroider som hotade mänskligheten på vita duken upptäcktes deras motsvarighet i verkligheten.

Släpar på "satellit"

1998 QE2 är en 2,7 kilometer lång jätteasteroid som flyger genom rymden åt jordens håll. Rymdklumpen är ovanligt stor och senast för någon dag sedan upptäckte NASA att QE2 har en egen måne eller "satellit" som följer med  genom solsystemet. Den lilla följeslagaren är på egen hand stor nog att förinta en stad, enligt NASA. Själva asteroiden bedöms vara stor nog att orsaka en global katastrof, enligt CNN.

Som tur är väntas 1998 QE2 missa vår hemplanet med några miljoner mil eller ungefär 15 gånger avståndet till månen.

Mystisk svart klump

Men 1998 QE2 är ett mysterium för forskarna. Ingen vet var den kommer ifrån och forskarna har upptäckt att den är täckt av en svart massa. Ytan tros bero på att asteroiden passerat solen tidigare men fredagskvällens förbipassering väntas ge flera svar när teleskop stora som fotbollsplaner fotar QE2.

Vid tio-tiden på fredagskvällen är asteroiden som närmast jorden.

Den här gången missar 1998 QE2 jorden och nästa gång asteroiden närmar sig jorden blir om ungefär 200 år, då den har ännu en möjlighet att träffa – men troligtvis missar, enligt NASA.

Publicerad: