Grannen: Trodde det var ett flygplan

Bertil Grandinson, 71, trodde att ett flygplan hade kraschat in i hans hus.

Chockad gick han fram till fönstret och såg pendeltåget som kört rakt igenom bottenvåningen.

– Personen på 112 trodde inte riktigt på mig när jag berättade vad som hänt, säger han.

Vid Saltsjögränd i Saltsjöbaden i Stockholm kraschade ett tåg in i ett bostadshus vid 02.30-tiden under natten mot tisdagen. Ingen i huset skadades men städaren som befann sig i tåget vårdas för allvarliga skador på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

I dag är boende i Saltsjöbaden chockade över vad som hänt. Mia Gustafsson, 45, bor ett par hundra meter från olycksplatsen.

– Jag har aldrig sett något liknande innan. När jag hörde om det här trodde jag att det hade hänt någon annanstans och inte här i Saltsjöbaden, säger hon.

”Rusade fram till fönstret”

Anne-Marie Johansson, 71, bor granne med huset som rammades. Klockan 02.30 i natt vaknade Anne-Marie av en dov smäll, hon trodde nästan att det åskade.

– Sen såg jag tåget stå därute. Men jag hade inga glasögon på mig och kunde inte tro att det var sant, men det var ju sant. Jag blev aldrig rädd, de enda jag tänkte på var de som bodde i huset och i lägenheten som tåget körde in i, säger hon.

En av de som bor i huset och mirakulöst klarade sig oskadd är Bengt Grandinson, 71, som också är bostadsrättsföreningens ordförande. Bengt, som bor högst upp i trevåningshuset, beskriver hur han mitt i natten plötsligt vaknade av en kraftig smäll.

– Det lät som ett flygplan kört in i huset. Jag rusade fram till fönstret och då såg jag tåget.

Chockade över kraschen

Bengt agerade snabbt och ringde 112 – som trodde att Bengt busringde

– Personen på 112 trodde inte riktigt på mig när jag berättade vad som hänt, säger han.

Räddningstjänst och polis kom till platsen och kunde föra de boende på bottenvåningen till ett närliggande hotell. Just nu bor ingen i huset och Bengt berättar att hans grannar, inklusive honom själv, är chockade över vad som hänt.

– Det är väldigt omtumlande, säger han.

Publisert: