Nyheter

Sven Otto Littorin: ”Fas 3 blev inte vad vi hoppats på”

Av: 

Oscar Nelson

Sven-Otto Littorin.
Sven-Otto Littorin.

NYHETER

Sven-Otto Littorin var en av hjärnorna bakom jobbsatsningen Fas 3. Nu sågar den förre arbetsmarknadsministern sin egen idé.

”Jag är den förste att hålla med om att Fas 3 inte blev vad vi hoppats på”, skriver Littorin i USA-bloggens kommentatorsfält.

Den förre M-politikern Sven Otto Littorin var under sin tid som arbetsmarknadsminister en av de som utformade regeringens jobblinje Fas 3.

Men Fas 3, som döpts om till sysselsättningsfasen, har kritiserats för att vara ineffektiv och även innehålla förnedrande arbetsuppgifter för de arbetslösa som ingått i jobbsatsningen.

Sågar sin egen idé

Nu går Sven Otto Littorin själv ut och sågar Fas 3. Tidningen Dagens Arena har snappat upp kommentarer i USA-bloggen där en man som kallar sig själv för Sven Otto Littorin bland annat skriver: ”Jag är den förste att hålla med om att Fas 3 inte blev som vi hoppats på. Och om det nu inte blev det så får man väl ändra. Målet är viktigare än verktygen och jag har då ingen prestige i det.”

Bekräftat via mejl

När Aftonbladet tar kontakt med Sven Otto Littorin bekräftar den förre ministern att det är han som skrivit i kommentatorsfältet.

– Även om man har en egen ambitionsnivå så kan man inte ha mer prestige att man kan  ändra sig, säger Sven Otto Littorin till Aftonbladet.

Sven Otto Littorin tycker att det finns både bra och dåliga saker med Fas 3.

– Att 25 procent av tiden går till att söka nya jobb tycker jag fortfarande är en bra utgångspunkt. Men när man hör att de som deltagit i Fas 3 inte varit nöjda då tycker jag att man kan försöka göra det bättre. Många har fler problem än arbetslöshet. Det kan till exempel handla om sjukdomar som komplicerar bilden.

Vad kan rent konkret göras bättre?

– Jag tror mycket på de sociala företagen. Alla de som bygger på engagemang. Man måste hitta ett sätt att samarbeta bättre.

Vad är ett socialt företag?

– Det är mycket kooperativ, arbetskooperativ. En del drivs i vinstform, vilket jag inte har några problem med. Där det som jobbar har erfarenhet av till exempel missbruk.

Dömer du ut alla som är i Fas 3 som missbrukare?

– Absolut inte. Men har du varit borta från arbetsmarknaden mer än fem år så kan till exempel psykosocial ohälsa och missbruk vara inblandat.

Bosatt i England

Sven Otto Littorin bor numera i England där han, som han själv beskriver, "arbetar som tolk mellan arbetslivet och politiken".

– Men jag är ingen lobbyist, säger han.

Som politiker tillhörde Sven Otto Littorin under flera år Moderaternas toppskick och var arbetsmarknadsminister mellan åren 2006 och 2010. Efter att Aftonbladet konfronterat Littorin med påstådda sexköp avgick Littorin under Almedalsveckan 2010. Littorin har dementerat uppgifterna. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: