Arbetslösa – en miljonindustri

Ägarna förfalskade cv:n och tog 50 milj

Ägarna plockade ut 50 miljoner kronor, medan arbetslösa virkade och fick fotbad.

Nu anklagas det privata företaget Personalstrategerna för fusk av tidigare anställda:

– Man har förfalskat cv:n för att uppfylla Arbets­förmedlingens krav, säger ”Lisa” till SVT.

Arbetsförmedlingen har betalat 4,8 miljarder kronor för bland annat jobbcoachning, men också rehabilitering och hjälp till nyanlända invandrare sedan 2008. Det året gjorde regeringen det lättare för privata aktörer att sälja sina tjänster till Arbetsförmedlingen.

Vissa av dem har gjort 30-procentiga vinster, att jämföra med sju procent för ett genomsnittligt svenskt företag, enligt SVT.

Meningslösa sysslor

Arbetsförmedlingen betalade 300 miljoner kronor till Personalstrategerna och dess systerföretag Jobb­giganten mellan 2010 och 2012. Under samma period har ägarna tagit ut 50 miljoner i löner, aktieutdelningar och pensionsavsättningar.

Men företaget får hård kritik av tidigare anställda och sina klienter. ”Lisa”, ett fingerat namn, har för SVT berättat om riggade kontrollbesök och förfalskade meritförteckningar.

– Flera i personalen har inte ens jobbat med människor tidigare utan man måste förfalska cv:na som man får in, så att det ser ut som att personerna har jobbat med just det som Arbets­förmedlingen kräver, säger hon.

SVT: Förfalska cv:n?

– Ja. Har man kanske jobbat som personlig assistent så får man det att låta som att man har jobbat med arbetslivsinriktad rehabilitering. Man kan ha jobbat med barn fast det står att man har jobbat med vuxna, säger ”Lisa”.

Catrin Hedqvist arbetade med rehabilitering i Örebro, Lindesberg och Köping förra året.

– Det var inte seriöst. Vi var alltid för få i personalen och för många deltagare. Vi levde inte upp till avtalen, säger hon till Aftonbladet.

Företaget anklagas också för att ta betalt för meningslösa aktiviteter. Mikael Glännström skulle få en arbetslivsinriktad rehabilitering hos företaget i Örebro föra året. Han virkade och fick fotbad.

– Så mycket pengar som de får, borde de erbjuda bättre aktiviteter, säger han till Aftonbladet.

I blåsväder förut

I höstas avbröt Arbetsförmedlingen samarbetet efter klagomål från sina egna anställda, men det återupptogs igen efter att Personalstrategerna lovat bättring. Företaget har varit i blås­väder tidigare. År 2010 anklagades en av företagets kursledare för sexism.

Bolagets vd Per Fredriksson tillbakavisar alla anklagelser i ett mejl till SVT. Han menar att alla påståenden om förfalskade cv:n eller riggade kontroller är felaktiga.

Vinstutdelningarna kommenterar han så här:

“Vi är ett fullt normalt företag som gör fullt normal vinst och som ägare tar vi ut en fullt normal aktie­utdelning.”

GRANSKNINGEN

2008 bestämde regeringen att Arbetsförmedlingen skulle köpa in jobbcoachning och utökade myndighetens möjligheter att köpa in hjälp från privata aktörer.

Sedan dess har Arbetsförmedlingen handlat upp tjänster av så kallade ”kompletterande aktörer” för nästan 4,8 miljarder kronor.

SVT har granskat ett 20-tal av företagen. Under perioden 2009–2011 har många haft vinstmarginaler på mellan 25 till 30 procent.

Det innebär att upp till var tredje skattekrona går till vinst.

2012 levererade nära 800 privata företag och aktörer hjälp till 121 000 arbetslösa.

Publisert: