Fästingsmittan stoppade 19-årige Peters hjärta

avAnders Clark

NYHETER

Friskförklarades morgonen innan

Foto: Micke Sörensen
Dödad av fästing Bara 19 år gammal föll hockeyspelaren Peter Nordfeldt ihop död i avbytarbåset. I dag hade Peter varit 35 och möjligheterna att diagnosticera hans sjukdom har ökat.

Deras son dog plötsligt av sjukdomen.

Först två år senare fick familjen veta varför:

19-årige Peter Nordfeldt hade fått Rickettsia helvetica på hjärtat.

Hockeyspelaren Peter Nordfeldt fick hösten 1996 problem med hjärtat. Läkarnas besked blev att han led av oregelbundet hjärtljud. Men test efter test genomfördes utan att orsaken hittades.

Ett år efter upptäckten av hjärtljudet snörde Peter på skridskorna och åkte genom ishallen i Fagersta igen.

Frisförklarad – dog

– Hans läkare ringde från Uppsala på morgonen och friskförklarade honom. Sen på kvällen hände det, säger hans mamma Gertrud Nordfeldt.

Peter fick känningar i hjärtat och gick av planen. Men han nådde inte längre än avbytarbåset innan han föll ihop livlös. Hans död var länge ett mysterium för läkarna och obduktionen kunde bara visa inflammation på hjärtmuskeln – inte orsaken till inflammationen.

– De hade inte kommit så långt i det här då. Det tog två år innan vi fick svar, säger Gertrud Nordfeldt.

Läkarna förbryllade

Då konstaterade Aftonbladet att forskarna knappt visste någonting om sjukdomen som dödat 19-årige Peter Nordfeldt.

Länge bearbetade familjen sorgen, Peters pappa och tillika hockeytränare sedan 30 år tillbaka klandrade sig själv för att han låtit sonen spela, trots hjärtproblemen.

Nu, 16 år efter Peters död, kan Gertrud Nordfeldt läsa om rickettsia helvetica, titta på bilder och se symptomen:

Ser symptomen

– Jag tittar på han sista studentkort och ser att han hade något slags utslag på kinderna, men det pratades inte om det här då.

Två år efter 19-åriga Peters död konstaterade Kenneth Nilssons forskargrupp att Nordfeldt var en av två personer som troligtvis avlidit till följd av den nyupptäckta fästingbakterien de forskade om.

– Det tog lång tid innan vi fick svar. Vi gick genom ett töcken medan våra andra söner hade massor av frågor och nu känns det bra att de kan få veta mer om vad som hände. Det har gått framåt, men ändå är det i mörkret, det pratas inte om hur farligt det här är, säger Gertrud Nordfeldt.