Nyheter

Kroppen i skogen är identifierad som Tuula

Av: 

Tord Westlund

NYHETER

Det var Tuula Lavikkala som hittades död i skogen söder om Gävle.

Kroppen har identifierats vid rättsmedicin i Uppsala.

Lavikkala försvann spårlöst 12 november förra året efter att ha avslöjats som misstänkt förskingrare i sitt arbete vid Gävle kommun.

Polisutredningen visade att hon fört över 20 miljoner kronor till egna konton och sedan spelat bort pengarna.

Tuula Lavikkalas kropp hittades i ett skogsparti vid Älgsjön söder om Gävle av skogsarbetaren Filip Andronic och hans kamrater i torsdags morse. De var på väg till område för att röja ungskog åt Korsnäs när de plötsligt fick se kroppen mot ett träd och slog larm till polisen.

Polisen misstänker inget brott.

Enligt en poliskälla hade hon tagit sitt liv.

– Skammen att avslöjas som storförskingrare blev väl för tung att bära. Allt känns tragiskt och jag lider med hennes anhöriga, säger en tidigare arbetskamrat och väninna.

Spelade bort miljoner

Tuula Lavikkala förde över runt 20 miljoner kronor av kommunens pengar till egna konton under en femårsperiod. De sista tio månaderna 2012 plockade hon ut 8,5 miljoner kronor. Enligt polisutredningen spelade hon bort miljonerna hos svenska och utländska spelbolag på nätet.

Hon avslöjades sedan en överföring på 100 000 kronor till en idrottsförening hamnat på hennes konto. Något som en banktjänsteman upptäckte och slog larm.

Hon kallades till ett möte med kommunen men dök aldrig upp.

Den 12 november 2012 anmäldes hon försvunnen. Hennes lägenhet var lämnad till synes i all hast med frukosten halväten. Plånbok, mobil och nycklar fanns på bordet. I en papperskorg hittades ett sönderrivet avskedsbrev. Borta var även hennes vita cykel som ännu inte hittats.

"Jag har spelat bort mitt liv"

Tuula Lavikkala, 52, arbetade som skoladminstratör vid kommunala Borgarskolan i Gävle sedan mer än tre decennier. Hon var mycket omtyckt på sin arbetsplats och beskrivs av arbetskamraterna vid Gävle kommun som en trotjänare att lita på.

Vid sidan av jobbet var hon kassör i fackföreningen Vision. Något hon utnyttjat vid penningöverföringarna från kommunen till egna konton genom att först föra över pengarna till Vision.

Väninnan och tidigare arbetskamraten träffade Tuula kort före försvinnandet och upplevde henne förändrad. På en direkt fråga om hon hade problem svarade hon då:

– Jag har spelat bort mitt liv.

 Väninnan minns henne som pliktrogen och kunnig i sitt jobb:

– Tuula hade pondus och var en person man ogärna ifrågasatte.

Det var nog därför hon kunde fiffla så länge, säger hon till Aftonbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Måndagens hetaste match på Oddset: Finland-Belgien. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert: