MP vill satsa på forskning för gröna jobb

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

VÄSTERÅS.

Miljöpartiet vill satsa åtta miljarder mer än regeringen på tre år – på forskning och utveckling.

Med målet att få fram nya gröna jobb i Sverige.

– Trenden är oroväckande i dag, vi halkar efter. När våra grannländer satsar mer och mer satsar vi allt mindre, säger språkröret Åsa Romson (MP).

I morse inleddes Miljöpartiets kongress i Västerås, som ska pågå fram till söndag. Hundratals miljöpartister är samlade för att anta ett nytt partiprogram och en arbetsmarknadspolitisk proposition. Jämfört med tidigare MP-kongresser så har man denna gång valt att fokusera på de områdena, för att undvika en alltför splittrad diskussion mellan ombuden.

Kongressen inleddes med tal av Åsa Romson, som sedan i måndags är tillbaka på jobbet efter sin mammaledighet.

Och det var främst miljön hon fokuserade på, även om hon började med att tala om oroligheterna i Husby och andra förorter.

Åsa Romson hoppade på alliansregeringen som hon ansåg vara "blind för den största utmaning" som samhället står inför:

– Att utvecklas från ett fossilbaserat och köp-släng till ett hållbart samhälle där vi lever inom naturens ramar, sa hon.

Forskningspengar

Miljöpartiets recept för att komma till stånd med omställningen är bland annat att satsa mer på forskning och innovation. Man vill att fyra procent av BNP ska avsättas för ändamålet och det ska ge både nya jobb och en bättre miljö.

Arbetstillfällen hoppas Miljöpartiet ska skapas inom företagens egna forskningsavdelningar – som ska stanna kvar i Sverige.

– Det är den typen av avdelningar vi tycker ska utvecklas i Sverige, där man använder vår arbetsmarknad med mycket högutbildade som också ser och kan testa nya processer och miljövänliga lösningar i det svenska samhället, som är väldigt mottagligt för det, säger Romson.

Miljöpartiet tror att frågor som rör miljö- och klimat kommer att bli stora i de val som sker nästa år, EU-valet och riksdagsvalet.

– Ska vi ha jobb i framtiden så handlar det om hur vi nu nu möter klimatet. Det är där framtidens industrier och företag växer fram. Det gäller att hitta lösningarna med grönare transporter, att vi bygger gröna städer, rustar upp förorterna och ser till att få moderna förnybara energisystem, säger Romsons språkrörskollega Gustav Fridolin.

Även Fridolin skickade en känga till regeringen.

– Moderaterna snackade mycket för ett gäng år sedan. Reinfeldt pratade om att de skulle bli det nya miljöpartiet. Vi välkomnade det. Vi tycker riksdagen behöver åtta miljöpartier, men det blev ju bara snack och ingen verkstad. Man har inte genomfört något av det som behövs.

”Ska formulera politiken”

Under helgen ska Miljöpartiet också anta ett nytt partiprogram.

– Vi ska formulera politiken framöver och modernisera den. Precis som samhället förändras så förändras också vi som parti. Vi har växt otroligt mycket. För 20 år sedan var jag på min första partikongress och då tog vi vårt första partiprogram, säger gruppledaren Gunvor G Ericson.

Sedan hon gick med i partiet så menar hon att stora förändringar har skett.

– Vi är ett mycket bredare parti i dag. När jag kom in i partiet så kom jag från fackföreningsrörelsen och då så ansågs det ganska udda och så är det definitivt inte i dag, säger hon.

Tuffa duster väntas

Men det väntas även hårda duster bland ombuden, bland annat i frågan om vinster i välfärden. I kväll hålls en modererad debatt i frågan, som delar partiet. I Aftonbladets tv-program Partiprogrammet gick partistyrelseledamoten Karin Svensson Smith emot partiledningen och krävde ett regelrätt vinstförbud. Ledningen har däremot sagt att man vill ha hårdare kontroller, men inget förbud.

I kväll hålls dessutom den årliga kongressfesten och på söndag avrundas tillställningen med tal av Gustav Fridolin.

Publicerad: