Nyheter

Jetströmmen fixar extra varm sommar

Av: 

John Granlund

NYHETER

Amerikanskt väderinstitut spår högre temperaturer än normalt och lite regn

Sverige står inför en ­supersommar – med liten risk för regn.

Det uppger det fram­stående amerikanska ­väderinstitutet WSI i en ny långtidsprognos.

– I stora delar av Sverige kommer det att bli en torr sommar med tempera­turer över genomsnittet, säger Leon Brown, chefsmeteorolog på WSI till Afton­bladet.

En ny långtidsprognos från det amerikanska väder­institutet Weather Services International, WSI, ger gott hopp om varmt och skönt sommarväder i Sverige.

WSI ställer prognoser för en rad energibolag, för­säkringsbolag och nyhetskanaler i USA – och ger mer långtgående prognoser än svenska SMHI.

– De gör prognoser som visar åt vilket håll det ­lutar och deras ­egna ­under­sök­- ningar har ­visat att de ofta träffar rätt, säger Martin Hedberg, ­meteorolog på Klart.se.

Enligt den unika prog­nosen kommer juni att bli varmare än normalt från och med Svealand och norrut.

Skåne blir utan

I juli fortsätter värmen att hålla sitt grepp om Sverige. Då väntas hela landet förutom sydligaste Skåne få temperaturer som ligger över genomsnittet tidigare år.

Enligt WSI kommer ­också temperaturerna i maj att ­ligga över snittet – vilket många svenskar redan har noterat. Två av dem är ­studie­- kompisarna Lovisa Strid, 20, och Lisa Rister, 21, som i går njöt av en picknick i Rålambs­hovsparken i Stockholm.

”Ett sommartecken”

– Jag har redan fått fräknar och bara det är ju ett sommartecken, säger Lisa Rister.

Att prognoserna redan nu utlovar en sommar med onormalt höga temperaturer­ välkomnar de.

– Det är alltid svårt att sia så långt i framtiden, men jag är övertygad om att det blir en kanonsommar efter en så här lång vinter, säger Lovisa Strid.

Solchanser i helgen

Leon Brown är chefs­meteorolog på WSI och förklarar den värmande ­prognosen med globala jetströmmar som bytt mönster – på grund av smältande ­polaris som påverkar hela vädersystemet.

– Jetströmmen kommer att lägga sig på en linje ­söder om Stockholm. Norr om den linjen väntas torrt ­väder med temperaturer över genomsnittet i sommar, säger Leon Brown.

Under de närmaste ­dagarna väntas ännu en ­för­- smak av det varma ­sommar- vädret – med ­uppehåll och många solchanser.

– Från och med måndag kommer det bli mycket sol med klart väder på de flesta håll över Sverige, säger Emilie Hörnqvist, meteorolog på SMHI.

Det här är en jetström

Jetströmmar är tusentals kilometer långa ­kraftiga vindar som styr hur hög- och lågtrycken förflyttar sig.

Strömmarna befinner sig på omkring elva ­kilometers höjd och påverkar vädret i stor ­utsträckning.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu att köpa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert: