Första barnet att få ny luftstrupe

1 av 3 | Foto: Den 9 april skedde en banbrytande transplantation i en operationssal vid Children's Hospital of Illinois i USA. När läkarna efter nio timmar var klara med tvååriga Hanna Warren från Sydkorea hade hon fått en ny luftstrupe.
NYHETER

Hon föddes oförmögen att andas, dricka, äta och svälja. En dödsdömd liten flicka – om det inte vore för professor Paolo Macchiarini på Karolinska institutet.

Den 9 april skedde en banbrytande transplantation i en operationssal vid Children's Hospital of Illinois i USA. När läkarna efter nio timmar var klara med tvååriga Hanna Warren från Sydkorea hade hon fått en ny luftstrupe, tillverkad av nanomaterial och stamceller från hennes egen benmärg.

Flickan föddes med en sällsynt abnormitet som gjort att luftstrupen inte hade utvecklats. Sina första 32 månader i livet har hon intensivvårdats i Seoul. Utan transplantationen skulle hon ha dött av åkomman.

Nu blev hon det första barnet i världen som genomgått den här typen av ingrepp, som leddes av kirurgen Paolo Macchiarini.

Tidigare har han gett fem vuxna patienter nya luftstrupar med samma revolutionerande teknik som skapar en delvis konstgjord kroppsdel, med utvecklade biologiska funktioner som till exempel slembildning.

Rörd doktor

Eftersom ingen donator är inblandad är risken minimal för att flickans immunsystem ska stöta bort transplantatet, påpekar Paolo Macchiarini som innehar en gästprofessur vid Karolinska institutet i regenerativ kirurgi.

Inom den närmaste månaderna väntas Hannah Warren kunna resa hem för första gången och inleda ett normalt liv. Storasyster Dana, fyra år, kan knappt vänta på att få börja leka.

Vid en presskonferens vid OSF Saint Francis Medical Center, en del av Children's Hospital of Illinois, framträdde professor Paolo Macchiarini och hans amerikanska kolleger.

– Jag kan inte uttrycka vad det här betyder för mig som forskare, man och far, sade han rörd.

Han tackade det katolska sjukhuset som möjliggjort transplantationen. Det religiösa inslaget är inte okontroversiellt mot bakgrund av stamcellsdebatten i USA. En företrädare för sjukhuset påpekade att det inte rörde sig om stamceller tagna från embryon utan från patienten själv.

– Det här har öppnat för en helt ny era med nya möjligheter att hjälpa barn med medfödda defekter, sade kirurgprofessor Mark Holterman som bistod Paolo Macchiarini vid operationen.

Behöver en ny inom fem år

Mark Holterman blev kontaktad av flickans föräldrar som hört talas om Paolo Macchiarinis banbrytande transplantationsteknik. Enligt amerikanen var tanken att operationen skulle utföras i Sverige, men Karolinska institutet hade inte nog med pengar.

Forskarna visade upp en kopia av den inopererade luftstrupen: sju centimeter lång och elva millimeter bred.

Kommer flickan att behöva en ny luftstrupe när hon växer?

– Den vi opererade in är överdimensionerad, men inom fem år kommer hon troligen behöva en ny, svarade Paolo Macchiarini på frågan ställd via Twitter.

Han berättade att hennes struphuvud, med stämband, efter operationen växt från 1,2 till 5,1 millimeter. Flickan kan fortfarande inte tala, men läkarna är optimistiska.

– Förr eller senare hoppas vi kunna koppla ihop struphuvudet med transplantatet, sade Paolo Macchiarini.

”Fick sitt livs första godisklubba”

Presskonferensen blev en starkt känslomässig tillställning, inte minst när kort videofilm visade flickan med sina stora tofsar stojande i sjukhussängen med den lilla kroppen täckt av medicinska attiraljer.

Läkningen går bra efter de tre stora ingreppen i hals, bröst och buk.

– Förra fredagen fick hon sitt livs första godisklubba. Och hon gillar det! sade chefskirurgen Richard Pearl med inflikningen att flickan inte kunnat känna smaker eller lukter tidigare.

TT