Sanningen om echinacea

avPontus Ahlkvist

NYHETER

Så mycket måste du dricka av det populära naturläkemedlet för att nå resultat

40 droppar tre gånger om dagen – varje dag i fyra månader.

Så mycket echinacea måste du få i dig får att förebygga en förkylning av fyra, enligt en ny studie.

– Själv skulle jag inte bli frestad att gurgla mig med det här varje dag i flera månader, säger Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Hösten är här med besked – och med den förkylningsvirusen, ett plågoris som vi egentligen inte kan göra mycket åt.

Rejäla doser som krävs

Eller?

Den som inte är äckelmagad – och känner för att lätta på plånboken – kan förebygga var fjärde snuva genom ett rejält intag av naturextraktet echinacea, enligt en ny studie.

– Resultaten tyder på att att echinacea dels stärker immunförsvaret, dels har antivirala egenskaper, säger professor Ronald Eccles, mannen bakom studien.

755 friska försökspersoner har deltagit i studien, som gjorts vid Cardiff University och är finansierad av företaget bakom preparatet Echinaforce.

Resultaten visar att den som tar echinacea regelbundet drabbas av färre förkylningar än andra.

Det är dock inga små doser som krävs – för att nå den uppvisade effekten måste man ta fyrtio droppar tre gånger om dagen i fyra månader.

"Blir inte frestad"

Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, är mindre imponerad.

– Själv skulle jag inte bli frestad att gurgla mig med det här varje dag i flera månader för att slippa en förkylning av fyra. Jag tycker att man ska erbjuda bättre grejer om man ska rekommendera en profylaktisk behandling, säger han.

Trots det säger han att studien håller något högre kvalitet än andra av samma slag.

– Man kan säga så här: det är ingen bra studie, men den håller högre kvalitet än vad studier av naturläkemedel brukar göra, säger han.