Kim Jong-nam bar på motgift när han mördades

avAlexandra Carlsson Tenitskaja, TT

NYHETER

Den nordkoreanska diktatorns halvbror Kim Jong-nam mördades den 13 februari på flygplatsen i Kuala Lumpur.

Nu visar det sig att Kim Jong-nam hade flera ampuller med motgift i väskan han bar på när han giftmördades.

Det är oklart varför han inte tog motgiftet.

Foto: SHIZUO KAMBAYASHI / AP
Kim Jong-Nam.

Uppgifterna kommer från läkaren K Sharmilah, som är specialiserad på hur gift påverkar kroppen, som vittnade i rättegången mot de två misstänkta kvinnorna.

Ampullerna ska enligt Sharmilah ha innehållit atropin, som hjälper kroppen mot neurotoxiska symptom.

Indonesiska Siti Aisyah, 25, och Doan Thi Huong, 28, från Vietnam, står åtalade för mordet på Kim Jong-nam på flygplatsen i Kuala Lumpur i mitten av februari.

Dog på väg till sjukhuset

Kim Jong-nam levde i exil och skulle flyga till Macao i södra Kina, när han mördades med det stridsmedelsklassade nervgiftet VX.

En övervakningsfilm från flygplatsen visar hur två kvinnor närmar sig en man, varpå en av dem tar tag i honom bakifrån och ser ut att hålla något som liknar en trasa mot hans ansikte.

Kim Jong-nam tog sig för egen maskin till ett medicinskt center på flygplatsen, där en sköterska senare uppgav att hon torkat bort en vattenliknande, luktlös vätska från hans ansikte. Kim Jong-nams blodtryck skenade iväg till livshotande nivåer och han dog i ambulansen på väg till sjukhuset.

Nu visar det sig att den mördade Kim Jong-nam bar på minst ett dussin ampuller fulla med motgift. Dessutom hade han 125 000 dollar i kontanter i sin väska.

Levde i skräck

Det är oklart varför diktatorns halvbror inte använde motgiftet i samband med mordet, men experter menar att föremålen som han bar med sig vittnar om att Kim Jong-nam levde i rädsla för sitt liv.

Halvbordern, har ända sedan han blivit osams med sin far, Kim Jong Il, levt i exil. Framförallt har han uppehållit sig i Macau, ett speciellt administrativt område i Kina i närheten av Hong Kong.

Sedan Kim Jong-un kom till makten i Nordkorea 2011, har han avrättat ett antal personer som inte föll i hans tycke. Bland annat hans egen farbror Jang Song Thaek, som avrättades 2013.

Trodde att de var med i ett tv-program

Enligt sydkoreanska myndigheter ska ledningen i Pyongyang ha försökt ta livet av Kim Jong-nam i ungefär fem år innan dådet i Malaysia. En nordkoreansk man som fängslades för spionage i Sydkorea 2012 uppgav vid flera tillfällen att han beordrats att ta livet av diktatorns halvbror.

De två kvinnorna som nu åtalas för Kim Jong-nams död, förnekar att de visste om att deras gärning skulle leda till halvbroderns död. De uppger att de trodde att de var med i ett tv-program med dolda kameran.

Rättegången, som har pågått i över en månad, tar nu en paus och återupptas den 22 januari.

4 saker du kanske inte visste om Kim Jong-un 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM