”Trump flyttar USA:s ambassad till Jerusalem”

Donald Trump uppges under dagen ha ringt runt till världsledare och meddelat att USA planerar att flytta sin ambassad i Israel till Jerusalem.

Ledarna har i sin tur varnat Trump för konsekvenserna av ett sådant beslut och sagt att det kommer att väcka ilska bland muslimer.

USA uppmanar nu statligt anställda att inte vistas i Jerusalems gamla stad medan Jordanien kallat till krismöte i Arabförbundet.

Jerusalem har länge varit en delad stad. De östra delarna domineras av palestinier medan västra Jerusalem framför allt befolkas av judar. Staden är helig för såväl judar och muslimer som för kristna. Trots att Israel ser Jerusalem som sin huvudstad har de flesta länder valt att placera sina ambassader i Tel Aviv.

USA:s kongress röstade 1995 igenom en lag som förkunnar att Jerusalem varit Israels huvudstad sedan 1950. Ett kryphål gör dock att lagen kan skjutas upp ett halvår i taget om "nationell säkerhet" kräver det. Något som alla amerikanska presidenter utnyttjat sedan 1995.

Även Trump utnyttjade kryphålet i somras, men nu verkar han ha kommit på andra tankar.

Abbas ber om hjälp

Enligt ett uttalande från den palestinske presidenten Mahmud Abbas kansli har Trump under tisdagen sagt till Abbas att han har för "avsikt att flytta" ambassaden till Jerusalem. Uttalandet klargör dock inte när USA tänker flytta ambassaden.

Abbas i sin tur "varnade för de farliga konsekvenserna av ett sådant beslut för fredsprocessen, säkerhet och stabilitet i regionen och världen", står det i uttalandet.

– Efter sitt samtal med president Trump talade president Abbas med presidenterna i Ryssland och Frankrike, med påven och med kung Abdullah av Jordanien, säger Abbas talesperson Nabil Abu Rdainah till Reuters.

I samtalen med de övriga ledarna sa Abbas att en flytt av den amerikanska ambassaden vore farlig.

– Han manade dem att intervenera för att förhindra det från att inträffa, säger Nabil Abu Rdainah.

Ilska bland muslimer

Trump har under dagen även talat med kung Abdullah av Jordanien. Enligt nyhetsbyrån AP uppger det jordanska kungahuset att de fått samma information som palestinierna. Även Abdullah säger att han varnat Trump för att beslutet är farligt.

Saudiarabiens kung Salman sa till Trump att beslutet kommer att väcka ilska bland muslimer medan Egyptens president al-Sisi sagt att det inte finns någon anledning att ytterligare komplicera läget i Mellanöstern.

Trump väntas offentliggöra sitt beslut i frågan under ett tal i morgon, onsdag.

Till helgen har Jordanien som ordförandeland i Arabförbundet kallat till krismöte – där även OIC med 57 medlemsstater ska delta – för att komma fram till hur konsekvenserna av Trumps beslut ska hanteras.

USA:s regering har i sin tur varnat statligt anställda för att vistas i Jerusalems gamla stad och på Västbanken, rapporterar AFP.

Wallström: Katastrofalt

Tidigare i dag kommenterade Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) vilka konsekvenser en amerikansk ambassadflytt och erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad skulle få.

– Det är ju katastrofalt. Det kommer att leda till jättestora effekter och oro förstås. Men nu spekuleras det kring andra lösningar, så låt oss se först vad det är man säger, sa Margot Wallström till TT:s utsända på väg in till ett extrainsatt EU-möte med USA:s utrikesminister Rex Tillerson i Bryssel.

Wallström hade hoppats på tydligare besked från Tillerson.

– Vi (EU) tänker ju nu framöver bjuda in både Israel och Palestina att komma till frukostar i utrikesministerkretsen, och därför är det ju viktigt att höra om han har något mer att säga om vad vi har att vänta oss från Washington.

Publisert:

LÄS VIDARE