Man anhållen efter polisbilsexplosionen

Av: Adam Westin, Erik Melin, Karin Ahlborg, Richard Aschberg, Sebastian Laneby

Publicerad:
Uppdaterad:

En 22-årig man har anhållits misstänkt för polisbilsexplosionen i Malmö.

– Vi har rätt mycket uppgifter i ärendet som gör att vi misstänker honom, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisen.

Den andra personen som greps tidigare är nu avskriven som misstänkt.

Polisen har gripit en misstänkt man.
Foto: Patrick Persson
Polisen har gripit en misstänkt man.

Larmet om en kraftig detonation kom 19.25 på fredagen.

– Det var en kraftig explosion vid polishuset i Malmö. Vi spärrade av ett större område för att vi skulle kunna göra en ordentlig undersökning, säger polisens presstalesperson Fredrik Bratt.

Två personer greps i anslutning till platsen, misstänkta för inblandning i sprängningen. De är födda 1991 och 1995, uppger polisen.

Under natten anhölls en av männen, 22-åringen, misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi har rätt mycket uppgifter i ärendet som gör att vi misstänker honom, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisen.

1 av 6 | Foto: Johan Nilsson/TT
Polisens bomdtekniker undersöker den polisbil som stod parkerad utanför ett polishus på Sallerupsvägen i Malmö har utsatts för någon form av sprängning.

Hur ställer han sig till misstankarna?

– Det kan jag inte svara på just nu. Jag har inte läst hans utsago.

Den andra misstänkta personen, 26-åringen, släpptes av polisen efter förhör.

– Han är nu avskriven som misstänkt. Jag kan inte berätta något mer om fallet just nu, säger Magnus Lefèvre.

Han kan dock som vittne eller målsägande komma ingå i utredningen framöver.

Polisen hävde avspärrningarna på platsen vid 01.30 under natten till lördagen.

”Alla resurser inringda”

En av de tidigare gripna personerna är tidigare dömd för brott, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Det finns uppgifter som tyder på att personer lagt ett föremål på bilen och sedan lämnat platsen, säger Fredrik Bratt, polisens presstalesperson.

Under fredagskvällen gjorde polisen husrannsakan på flera adresser. Enligt uppgifter till Aftonbladet har bombskyddet närvarat.

Polisens bombskydd har närvarade både för att säkra platsen kring polisbilen och för att bistå kriminalteknikerna i vad som kan ha orsakat detonationen.

Andy Roberts, polisområdeschef i Malmö norr, säger att han att stora resurser har kopplats in för att utreda vad som hänt.

– Det är ett angrepp på hela rättskedjan när man spränger en polisbil på detta viset. Alla tillgängliga resurser är inringda, vi skickade bombtekniker och kriminaltekniker till platsen och vår underrättelsetjänst är igång och tittar på de eventuella tips som vi får in.

– Vi håller just nu på att analysera filmmaterialet från vår kameraövervakning.

Kraftig smäll och ljussken

Ett vittne berättar för Aftonbladet att han satt i sin lägenhet på andra sidan gatan när han hörde en enormt kraftig smäll och lägenheten lystes upp av ett starkt ljussken.

– Det lät löjligt starkt, och det ryker fortfarande från motorhuven på bilen. Det är är ju så mycket fyrverkerier nu, men det var ju något väldigt mycket kraftigare, säger vittnet.

Grannen hann inte se några misstänkta personer när smällen gick av.

– Jag såg poliserna komma utspringande, som spärrade av gatan och sökte upp folk som var i närheten, frågade vittnen och så.

– Jag har tänkt länge att det inte känns riktigt säkert att bo mittemot polisen i Malmö, men samtidigt har jag tänkt att det borde vara säkert för det är ju så många i rörelse runt omkring. Men ändå har någon vågat göra någonting, säger vittnet.

Utökar bevakningen av stationen

Polisen har förstärkt närvaron i området kring där polisbilen sprängdes. Det ska inte ha funnits någon utökad hotbild mot polisen innan dådet skedde.

– Vi kommer att genomföra dörrknackning i området, och så har vi kallat in extra polispersonal för att hjälpa till med säkerheten kring stationen, säger Andy Roberts.

Utökar ni bevakningen även av andra polisstationer än denna?

– Ja, det är det som beredskapen tittar på nu. Det är klart att vi kommer se över detta, över hela kedjan. Så absolut, säger polisområdeschefen Andy Roberts.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson har uttalat sig om attacken.

”Känner jag Malmöpolisen rätt så kommer man inte att backa undan för detta, utan sätta hårt mot hårt och öka trycket mot de kriminella”, skriver Morgan Johansson på Twitter.

Polisen uppmanar att alla som befunnit sig i anslutning till brottsplatsen i samband med explosionen att höra av sig på 114 14.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN