Gifta paret tvingas separera – dagar innan jul

Publicerad 2017-12-20

Det kanadensiska paret Goodine har sedan flera år levt under samma tak och delat säng. På äldre dagar bor de tillsammans på ett omsorgsboende – men inte längre, skriver CBC News. I veckan separerades de, bara dagar innan jul.

Herbert Goodine, 91, och Audrey Goodine, 89, har varit tillsammans i 73 år och gifta i 69 av dessa. Sedan ett tag har de bott tillsammans på ett omsorgsboende i kanadensiska New Brunswick – fram till nu. I år är det deras första jul som separerade från varandra. I måndags flyttades nämligen Herbert till ett annat hem, 30 minuter bort från sin fru.

Enligt parets dotter Dianne Goodine skedde detta med bara några dagars framförhållning. Då hade hon bett dem om att låta honom vara kvar, i alla fall fram till jul – men socialnämnden valde att ignorera hennes önskan.

När jag pratade med mina föräldrar igår så hörde jag min mamma gråta och jag kunde höra min pappa i bakgrunden. Min mamma sa ”julen är över för oss nu och det här är den värsta julen vi någonsin haft”, skriver dottern i ett Facebookinlägg som delats av över 17 000 personer.

– I och med att det är den här tiden på året, och sättet det gick till på, så tycker jag att det här är vanvård av äldre, en emotionell vanvård, säger Dianne till Cbc News.

Pappan som har demens behöver mer vård än mamman och måste därför flyttas till ett hem där man kan ge honom det.

– Han behöver mer vård, vilket vi accepterar. Men vi hade hoppats att de hade kunnat få vara tillsammans under julen, men nu blir det inte så.

”En säkerhetsfråga”

I ett mejl till CBC News, uttalar sig socialnämndens talesperson Anne Mooers. Enligt henne var de medvetna om situationen men kan inte gå in på detaljer.

Individer som behöver mer omsorg än vad ett vårdhem erbjuder flyttas så att man kan tillmötesgå deras behov”, skriver hon mejlet.

Och Jennifer Eagan, som äger omsorgshemmet Victoria Villa Special Care Home där paret tidigare bodde gemensamt, säger att denna typ av beslut alltid tas med boendets välbefinnande i åtanke.

– Det spelar ingen roll vilken tid på året det är. Nu gick det till så här den här gången, vilket jag håller med är olyckligt, precis innan jul.

Enligt henne så tas dessa beslut oftast med kort varsel.

– Det tar inte så lång tid för så fort vi inte är utrustade att ta hand om en boende så blir en säkerhetsfråga.

Hon tycker att reaktionerna på sociala medier har varit hårda – då hennes hem har ett bra rykte om att ta hand om de äldre.

Nu hoppas familjen att kunna hitta ett nytt gemensamt boende för paret. Fram till dess får de leva åtskiljda – förutom på juldagen då de ska få återförenas i dotterns hem. Herbert som aldrig varit ifrån sin fru mer än några dagar ser fram emot detta.

– Du vet inte hur nära vi är – och alltid har varit, säger han till CBS.

Följ ämnen i artikeln