Väpnat rån mot Bukowskis

avRichard Aschberg, Josefin Westin, Martin Ekelund

Enligt uppgift fick de med sig smycken och kontanter för minst 500 000 kronor

1 av 5

Tre beväpnade män tog sig in i Bukowskis Markets lokaler och rånade auktionsfirman.

Polisen misstänker även en kvinna som strax innan rånet tittade på smycken i butiken.

– De fick med sig alla smycken som fanns där, säger vittnet Bror Irgens.

Polisen fick in larmet klockan 17.44. Tre maskerade män beväpnade med yxor och ett pistolliknande föremål trängde sig in på bottenvåningen på auktionsbyrån Bukowskis Market på Hälsingegatan i Stockholm.

– Jag skulle avsluta min sedvanliga auktionsrunda när jag såg hur en kille kom och vrålade, säger Bror Irgens, som befann sig inne på Bukowskis.

Rånarna skrek om och om igen:

– Lägg er ner! Lägg er ner!

”Oerhört aggressivt”

Bror Irgens såg hur en av rånarna tvingade in personalen i de bakre regionerna i Bukowskis lokaler och fick dem att öppna upp kassaskåpet.

– De fick med sig alla smycken som fanns där. Det hela gick väldigt snabbt och de var ute på fem-tio minuter, säger Bror Irgens.

Under tiden låg kunderna och resten av personalen på golvet och tryckte.

– De var oerhört aggressiva. De vrålade mer eller mindre, säger Irgens.

Polisen bekräftar att rånarna fick med sig smycken men också kontanter. Enligt uppgift till Aftonbladet ska det ha varit smycken och kontanter till ett värde av minst en halv miljon kronor. Kontanterna togs från ytterligare ett kassaskåp.

Söker efter kvinna

Utanför auktionsfirman stod en bil och väntade.

– De sprang ut bakvägen på Norra stationsgatan och ska sen ha försvunnit från platsen med en utlandsregistrerad bil, troligtvis en mörk Audi, säger Sven-Erik Olsson, informatör vid Stockholmspolisen.

Polisen jagar nu tre svartklädda män i vinterkläder men även en mystisk kvinna som misstänks vara inblandad i rånet. Hon besökte Bukowskis strax innan tillslaget och ska, enligt uppgift till Aftonbladet, ha tittat på en mängd olika smycken.

– Ja, det finns en sådan bisats. Vi får titta på hela händelseförloppet för att se om det är någonting. Det är inget som jag ens kan ha någon åsikt om, säger Olsson.

Polisen hittat AK-47

Bara en bit ifrån brottsplatsen uppger flera källor för Aftonbladet att polisen bara en halvtimme efter rånet ska ha hittat en AK-47 och en yxa på en innergård.

– Ja, men vi vet inte om det är ett riktigt vapen eller inte. Det har hittats i alla fall, säger Olsson.

Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha skadats fysiskt i samband med rånet. Vittnet Bror Irgens uppger att en flicka blivit väldigt ledsen och skärrad.

– Det är klart att personalen inte mår bra när sådant här händer, säger Paulina Sokolow, presskontakt på Bukowskis.