Publicerad:
Uppdaterad:

Misstänkte 21-åringen i Umeå släppt

Av: Nivette Dawod, Anders Clark, Björn Barr

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

UMEÅ/STOCKHOLM. 21-åringen som suttit anhållen misstänkt för mordet på den 22-åriga kvinnan i Umeå har släppts.

Men han är inte avförd från utredningen.

– På morgonen gjorde åklagaren bedömningen att det inte finns anledning att hålla 21-åringen frihetsberövad längre, säger polisens talesman Peder Jonsson.

Sedan i tisdags har han suttit anhållen misstänkt för mordet på en 22-årig kvinna vid centralstationen i Umeå.

Under fredagsmorgonen släpptes den 21-årige mannen fri.

– På morgonen gjorde åklagaren bedömningen att det inte finns anledning att hålla 21-åringen frihetsberövad längre. Men jag kan inte gå in på varför åklagaren tog det beslutet, säger Västerbottenpolisens talesman Peder Jonsson.

Den 21-årige mannen är dock inte avförd från utredningen.

Alla släppta

Två andra misstänkta män, 26 och 28 år gamla, släpptes tidigare i veckan efter att tingsrätten bedömt att bevisningen inte räckte för häktning på 26-åringen. När det beslutet togs drog åklagaren tillbaka sin häktningsframställan mot 28-åringen, som då också släpptes.

Av de tre männen är misstankarna starkast mot den nu släppta 21-åringen. Han anhölls på sannolika skäl misstänkt för mord av polisen i tisdags.

Polisens Peder Jonsson vill inte svara på om fokus ändras i utredningen nu.

– Men det här är en stor utredning med ett omfattande material. Det återstår många utredningsåtgärder.

Polisen genomför förhör

Under dagen kommer polisen att hålla fortsatta förhör med vittnen. Dessutom väntar man ännu på svar från Statens kriminaltekniska laboratorium om teknisk bevisning.

Den 21-årige mannens förvaltare är glad över åklagarens beslut att släppa mannen.

Men samtidigt riktar han kritik mot polisen.

– De släppte honom rätt ut på gatan. Man tycker ju att de kunde kontaktat mig eller kört honom till hans boende åtminstone. Nu får jag ge mig ut och leta efter honom, säger han.

Polisen bekräftar att man släppt ut 21-åringen utan att ha kontaktat förvaltaren.

”Får gå vart man vill”

– Jag kan bekräfta att han lämnade polishusets dörrar i morse, säger Peder Jonsson.

Varför körde ni honom inte till hans boende?
– Vi pratar om en myndig person här, då får man gå vart man vill.

Hur ska ni gå till väga om ni behöver höra mannen igen?

– Vi brukar normalt sett komma i kontakt med de personer vi vill ha kontakt med, säger Peder Jonsson, polisens presstalesman.

21-åringens förvaltare är också upprörd över uppgifterna om mannens erkännande.

– Jag tycker att det är riktigt dåligt. Nu är han en mördare i allas ögon för en lång tid framöver.

Aftonbladet har sökt 21-åringens försvarsadvokat Ann Bergström utan framgång.

Detta har hänt

Lördagen den 20 juli:

Polis larmas till Umeå centralstation klockan 6.36 på morgonen. På platsen hittas en skottskadad 22-årig kvinna. Hon förs till sjukhus men avlider av sina skador. Samma dag larmas polisen till Ersboda strax utanför Umeå efter att någon skjutit in genom ett fönster på en villa. Två män, en 26-åring och en 28-åring, hämtas in till förhör av polisen. De anhölls lite senare av åklagare, misstänkta för mordet.

Söndagen den 21 juli:

Polisen genomför intensiv spaning omkring stationen. Hundpatruller kallas till platsen och en helikopter söker från luften efter ytterligare spår för att försöka lösa mordgåtan. Polisens utredare kartlägger den unga kvinnans sista dygn i livet och genomför mängder av förhör. Efter all faktainsamling har man ”en klar bild” över vad kvinnan gjort fram till hennes sista timme i livet.

Måndag den 22 juli:

Mordutredarna i Umeå vädjar till allmänheten om hjälp. Det ger resultat. Vittnen uppger att de sett en man springa från platsen och rycka i förrådsdörrar. En polishund hittar en mobiltelefon i en trädgård i Haga. Den rättsmedicinska undersökningen färdigställs. Det konstateras att kvinnan skjutits bakifrån av ett dödande skott. Ytterligare förhör med de två misstänkta männen genomförs.

Tisdag den 23 juli:

Kammaråklag­are Magnus Öhrn lämnar in en häktningsframställan till Umeå tingsrätt rörande de båda misstänkta männen. Ytterligare en man, en brottsbelastad 21-åring, grips och anhålls misstänkt för mordet. Polisen spärrar av en badplats i Vännäs utanför Umeå.

Onsdag den 24 juli:

26-åringen släpps efter häktningsförhandling i Umeå tingsrätt. 28-åringen släpps också efter att åklagaren drar tillbaka häktningsframställan mot honom. Männen är dock inte avförda från utredningen. Polisen fortsätter med vittnesförhör.

Torsdag 25 juli:

21-åringen ska ha erkänt i förhör på sjukhuset att han sköt ihjäl 22-åringen, enligt Aftonbladets källa. Polisens dykare letar enligt källan efter mordvapnet i Pengsjön utanför Vännäs.

Fredag 26 juli:

21-åringen släpps av kammaråklagare Magnus Öhrn med hänvisning till att det inte finns grund att hålla honom frihetsberövad.

Publicerad:
Publicerad: