Björklund rasar mot MP:s försvarsförslag

Miljöpartiet står fast i försvarsfrågan och vill sänka anslaget med 1,6 miljarder i sin vårbudget.

Det får Folkpartiledaren Jan Björklund att gå i taket.

– Man tar sig för pannan. Samma dag som ryska stridsvagnar förbereder invasion så kräver Miljöpartiet en massiv svensk nedrustning, säger han.

När Miljöpartiet i dag presenterade sitt svar på regeringens vårproposition föreslog man skattehöjningar på 27,4 miljarder. Höjningarna vill man få till genom högre miljöskatter och höjd inkomstskatt för höginkomsttagare som tjänar över 40 000 kronor.

I frågan om försvarsanslaget står man fast vid det som föreslogs redan i höstens budgetmotion: Anslaget bör sänkas med 1,6 miljarder kronor 2015.

Björklund: "Man tar sig för pannan"

Dagens besked i försvarsfrågan irriterar FP-ledaren Jan Björklund.

– Man tar sig för pannan. Samma dag som ryska stridsvagnar förbereder invasion i Ukraina kräver Miljöpartiet en massiv svensk nedrustning. Det är omdömeslöst och det visar att partiet är i total avsaknad av den mognad som krävs för att vara ett regeringsparti i Sverige, säger han.

Om MP:s politik blev verklighet menar Björklund att den svenska försvarskapaciteten skulle gå ned drastiskt.

– För att bibehålla dagens förmåga krävs det ekonomiska tillskott. Om man i stället skär ned med 1,6 miljarder så får det ju drastiska konskvenser.

MP vill se ny försvarsinriktning

På dagens presskonferens berättade MP:s ekonomisk-politiska talesperson Per Bolund att försvarsbeskedet grundar sig i att partiet vill se en ny riktning i försvarspolitiken, med exempelvis en civil fredskår och klimatanpassning med satsningar på kustbevakning och fiskeövervakning.

Man tror inte heller att stridsflygplanet Jas, ubåtsvapnet och signalspaning är de enda nationella säkerhetsintressen staten bör ha utan kräver att säkerhetsanalyser också ska göras om det ökade oljeberoendet till Ryssland, som partiet menar kan påverka säkerheten för Sverige och Europa.

– Frågan är om det är nya Jasplan som behövs när man inte ens kan bemanna de plan vi har idag, sa Per Bolund.

Men det argumentet köper inte Jan Björklund:

– Självklart måste vi möta klimathotet. Men det är ju en annan frågeställning. Det går inte att möta klimathot och ryskt invasionshot på samma sätt, säger han.

"Saknar mognad"

Socialdemokraterna, som uppgett att man kan tänka sig att samarbeta med Miljöpartiet om man vinner i riksdagsvalet, tycker inte att besparing på försvaret är rätt väg att gå.

S ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson säger till TT att hon istället hoppas på en bred enighet i försvarsberedningen.

Enligt Jan Björklund innebär MP:s besked stora problem för S.

– De tänker sig ju att regera tillsammans. Om de vinner valet måste de ju förhandla. Förslaget i sig är omdömeslöst, men att MP lägger fram det i den här situationen visar på avsaknad av den mognad som krävs för att bära regeringsansvar på ett seriöst sätt.

Men enligt Per Bolund är svaret på krisen i Ukraina inte att kapprusta runt Östersjön.

– Men vi oroas så klart också över utvecklingen i Ukraina, säger han.

Publisert: