Valåret 2014

Ordkriget före kvällens debatt

Av: 

Josefin Westin

NYHETER

Redan innan Socialdemokraterna och Moderaternas toppnamn möts i en debatt i Agenda i kväll ryker de ihop.

Båda vill tala om jobben – men på olika sätt.

– Jag har noterat att hon blir väldigt upprörd när jag läser upp det som faktiskt är fakta från offentlig statistik och de utredningar som har gjorts, säger Gunnar Hökmark (M).

Klockan 21.15 i kväll möts de två största partiernas toppkandidater till Europaparlamentet i Agendas studio i SVT för att debattera.

Båda två uppger för Aftonbladet timmarna innan att de tänker tala om arbetsmarknaden. Där slutar dock deras sammklang.

– Jag tänker värna den fria rörligheten och människors rätt att röra sig över gränserna och jobba mot nte minst mot den skrämselpropaganda som jag tyvärr att Marita Ulvskog ägnar sig åt, säger Gunnar Hökmark (M).

Olika syn på EU-direktiv

Hökmark och Marita Ulvskog (S) har olika åsikt om EU:s utstationeringsdirektiv.

– Hon hävdar att det har kommit en arme av låginkomstagare. I Sverige är det sex tusen människor som är i utstationeringsdirektivet och som har löner som de ska ha, enligt utstationeringsdirektivet, säger Hökmark.

Ulvskog säger att hon också vill reda ut ett och annat om hur det ser ut på arbetsmarknaden. Enligt henne bryter systemet sönder möjligheten till vettiga kollektivavtal.

– När det gäller arbetskraftsinvandringen så är det inget probem. Där finns det ett väldigt starkt diskrimineringsskydd. Men när det gäller människor som kommer hit för att jobba i form av utstationeringsföretag då finns det ingen möjlighet att kolla att de verkligen få den lägsta lön som man ska ha enligt kollektivavtalen, säger Ulvskog.

”Hårda konflikter mellan oss”

I kvällens Agenda förväntar sig båda två en hetsk debatt.

– Vi tycker helt olika om löntagarnas rättigheter. Gunnar Hökmark brukar låta som om skillnaderna mellan oss inte är så stora, men det är en väldigt stor skillnad. Han står för marknadens friheter och jag tycker att man måste tänka på människors rättigheter på marknaden och därför blir det alltid väldig hårda konflikter mellan oss, säger Ulvskog.

Hökmark:

– Jag har noterat att hon blir väldigt upprörd när jag läser upp det som faktiskt är fakta från offentlig statistik och de utredningar som har gjorts när det gäller hur den fria rörligheten fungerar. Jag tycker att vi har en viktig och god sak att tala om. Jag ser fram emot en saklig debatt.

Aftonbladet rapporterar live direkt från debatten och sänder intervjuer live med kandidaterna efteråt.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014