Nyheter

Stoppad medicin används för att sätta i gång förlossningar

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Läkemedelsverket gick för ett år sedan ut och meddelade att medicinen Cytotec inte bör användas för att sätta i gång förlossningar. Myndigheten kan inte slå fast att läkemedlet hotar patientsäkerheten. Men uppger att Cytotec, som är en magsårsmedicin, inte har granskats för att användas vid förlossningar, skriver Dagens Nyheter.

Trots att det också finns farhågor om att Cytotec kan ge så kraftiga sammandragningar hos den blivande modern att det kan resultera i syrebrist används läkemedlet flitigt runtom på landets förlossningskliniker.

Åtta av de tio största förlossningsavdelningarna i landet använder Cytotec vid förlossningar, visar DN:s granskning.

– Vår erfarenhet är positiv. Vi anser inte att det är farligt att ge kvinnor denna behandling. Tvärtom är den både billig och effektiv. Den ger mycket gott resultat och vi ser inte många biverkningar, säger Eva Eneroth, ansvarig läkare på Södersjukhusets förlossningsavdelning till DN.

Inspektionen för vård och omsorg har fått in flera anmälningar om skador i samband med Cytotec, bland annat brustna livmödrar. Däremot finns ingen statistik hos myndigheten, skriver DN.

– Det stora skälet till att vården använder Cytotec är ekonomiskt. Men det finns trots allt godkända medel som fungerar bra. Man borde kunna använda dessa, säger Viveca Odlind, professor i gynekologi på Läkemedelsverket, till tidningen.

Läkare kan använda mediciner utanför de tilltänkta användningsområdena genom den fria förskrivningsrätten.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: