Sista spåren efter svenska Sofie, 23

London/Stockholm. Snart en vecka har gått sedan Sofie Jansson, 23, försvann i London.

Senaste iakttagelsen gjordes av både en övervakningskamera och ett vittne vid 9.30 i lördags.

– Jag vill bara få reda på att hon är i trygghet, säger pubägaren Kevin som hyrde ut sin lägenhet till svenskan och var en av de sista som såg henne.

Aftonbladets Peter van den Berg och Petter J Larsson på plats i London.
Aftonbladets Peter van den Berg och Petter J Larsson på plats i London.

Sofie Jansson, 23, lämnade puben Maguires i Ilford i nordöstra London i samband med stängning vid fyratiden i lördags morse. Några timmar senare, vid 09.30-tiden, gjordes sista iakttagelsen av svenskan på Ilford High road. Enligt polisen sågs hon både av ett vittne och fastnade på en övervakningsfilm.

Sedan dess är hon spårlöst försvunnen.

– Det är ett stort mysterium, vi förstår ingenting, säger en anhörig till Aftonbladet.

Går igenom övervakningskameror

Sofie Jansson, som är från Västsverige, är anmäld försvunnen och brittisk polis gick på torsdagen ut och vädjade till allmänheten om tips.

Men efterlysningen har ännu inte gett något.

– Det har inte gjorts några ytterligare iakttagelser av henne, säger Eddie Townsend, talesperson för Scotland Yard.

Han berättar att polisen frågat runt bland boende i Ilford och förhört 23-åringens kompisar och familj. Samtidigt försöker man spåra Sofie Jansson med hjälp av mobiltelefontrafik, transaktionshistorik från betalkort och med resekortet Oyster Card som gäller i Londons kollektivtrafik.

Det ska också finnas flera övervakningskameror i området, men det filmade materialet har hittills inte gett några nya ledtrådar till var svenskan kan ha tagit vägen.

– Inget hittills, men vi kommer att fortsätta att gå igenom det, säger Eddie Townsend.

I samband med försvinnandet ska Sofie ha varit klädd i en blus med blomstermönster, blå jeans, en mörkgrå kappa och svarta skor.

Bodde ovanpå en pub

Sofie Janssons pappa och bror reste till den brittiska huvudstaden efter försvinnandet.

– Vi vet inte alls vad som kan ha hänt, jag och hennes bror är i London för att vara nära, och kunna hjälpa polisen, säger hennes pappa Staffan till Aftonbladet.

Sofie Jansson flyttade i december till London med en vän. Puben i Ilford, 15 kilometer nordöst om centrala London, blev snabbt deras stamhak. Och efter några månader – deras hem.

– En dag kom de hit med resväskorna packade och sa att de behövde någonstans att bo, säger ägaren till puben Maguires tillika Sofies hyresvärd Kevin, 50, till Aftonbladet medan han öppnar baren på långfredagen.

Kevin lät vännerna, som sa att de var på semester, flytta in i en lägenhet ovanför puben. Han säger att de bodde där i sju veckor innan Sofie Jansson spårlöst försvann på lördagsmorgonen den 12 april. De hade pratat med ett gäng killar i baren men lämnat stället ensamma.

”Vill veta att hon är i trygghet”

Kevin har inte varit med om något liknande försvinnande tidigare och säger att han mår dåligt.

– Jag vill bara få reda på att hon är i trygghet. Jag hoppas att detta löser sig på ett bra sätt, säger han.

– Jag tycker mig ofta se henne gå förbi utanför fönstret.

Nu hoppas han att övervakningskamerorna kan avslöja vart Sofie Jansson tagit vägen.

– Om hon har gått ut till huvudgatan så kommer polisen att se det. De har investerat en himla massa pengar i övervakningen här, säger han.

Under fredagseftermiddagen genomsökte polisen svenskans lägenhet ovanpå puben. Utredarna samlade även in bilder från pubens övervakningskameror.

I innerfickan har barägaren Kevin kvar ett brev från Sofie Jansson. Hon lämnade det till honom när tjejerna varit på väg att flytta ut en vecka innan. De lämnade lite chokladgodis och gick, men kom tillbaka för att bo hos honom i en vecka till.

Där har tjejerna skrivit: ”Tack, Kevin, för all hjälp och du har varit väldigt snäll mot oss. Vi hoppas att vi ses igen, men det gör vi förmodligen för vi älskar din pub.”

Publisert: