Ukraina: Putin vill återskapa Sovjet

Vladimir Putin, i mitten, flankerad av försvarsministern Sergei Shoigu (till vänster) och toppmilitären Anatoly Sidorov under en militärövning i St.Petersburg.
Vladimir Putin, i mitten, flankerad av försvarsministern Sergei Shoigu (till vänster) och toppmilitären Anatoly Sidorov under en militärövning i St.Petersburg.

Situationen i Ukraina dominerar när EU:s utrikesministrar samlas i ordförandelandet Grekland i dagarna två.

Samtidigt varnar Ukrainas premiärminister för att Ryssland är ute efter att skapa en ny Sovjetunion.

– Den strategiska situationen för Europeiska unionen är mycket besvärlig: Vi har ett sydligt grannskap som är synnerligen besvärligt, med Syrien, Egypten och Libyen, och i öster har vi då en växande näst intill revanschistisk rysk makt. Och det är klart att det ställer helt nya krav på vår politik framöver, säger utrikesminister Carl Bildt (M) inför mötet.

Bildt vill i nuläget inte kalla Ryssland en strategisk partner för EU.

– Det är ett felaktigt ordval. Ryssland har kommit att välja en annan väg och det bromsar och begränsar Rysslands modernisering. Det sätter stopp för en demokratisering och det sätter också stopp för ett partnerskap i genuin mening, säger Bildt.

”Vi kommer återta kontrollen”

I en intervju med Reuters varnar Ukrainas premiärminister samtidigt för att Ryssland är ute efter att skapa en ny Sovjetunion.

– Vi kommer aldrig att acceptera annekteringen av Krim. Det kommer att komma en dag när Ukraina åter tar kontroll över Krim, säger 39-årige Arsenij Jatsenjuk till nyhetsbyrån.

Premiärministern kallar sitt eget styre för en "kamikaze"-regering, med tanke på de kraftiga sparåtgärder som han lovar att driva igenom, trots att de är impopulära.

– Vi är redo att betala självständighetens pris.

”Århundradets värsta katastrof”

Jatsenjuk passar också på att vända på Vladimir Putins gamla uttalande om att Sovjetunionens sammanbrott var förra århundradets "värsta geopolitiska katastrof".

– Här är mitt citat: det här århundradets värsta katastrof skulle vara om Sovjetunionen återuppstår. Det är hans tanke. Det är hans mål, säger Jatsenjuk om Putin.

Publisert: