Shrien Dewani inför rätta i Sydafrika

Den brittiske affärsmannen Shrien Dewani ställdes under tisdagen inför rätta för att ha beställt mordet på sin svenska fru Anni Dewani. Efter ett snabbt framträdande i rätten ska han nu få psykiatrisk vård.

Det var under parets smekmånad i november 2010 som svenskan Anni Dewani sköts till döds när parets taxi blev kapad. I förhör har uppgifter framkommit om att hennes make, Shrien Dewani, skulle vara den som beordrat mordet.

Under tisdagens morgon fördes han i poliskonvoj till Western Cape High Court i Kapstaden där han gjorde ett kort framträdande. Därefter beslutade rätten att han skulle skickas till ett psykiatriskt sjukhus där han ska vistas till och med nästa månad. Den 12 maj kommer förhandlingarna att återupptas.

Under måndagen framträdde Anni Dewanis familj i det brittiska tv-programmet Daybreak.

– Det har varit en mardröm, jag kan inte sova om nätterna. Jag kan inte ens arbeta, det enda jag fokuserar på att att hon ska få rätten på sin sida, sade hennes bror Anish Hindocha.

Shrien Dewani har sedan dödsfallet inträffade motsatt sig ett utlämnande till Sydafrika. I januari slog en domstol fast att han kunde utlämnas. Shrien Dewani själv nekar till inblandning i mordet.

Publisert: