Döms till 14 års fängelse för mord

NYHETER

21-åringen sköt ihjäl en ung kvinna på tågperrongen i Umeå

1 av 10 | Foto: saknar motiv Den 22-åriga kvinnan sköts till döds på perrongen i Umeå den 20 juli.

I dag föll domen mot den 21-årige man som i juli sköt ihjäl en kvinna på Centralstationen i Umeå. Av tingsrätten i Umeå döms han nu till 14 års fängelse för mord, grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan.

Det var en lördagsmorgon i slutet av juli som kvinnan träffades av ett skott i ryggen på Centralstationen i Umeå och dog.

Den 21-årige mannen som sköt det dödande skottet hade tidigare åkt och hämtat ett gevär, utrustat med kikarsikte hos en anhörig utanför Umeå under mordnatten. Enligt honom själv hade han ett behov av att avreagera sig varför han åkte till Ersboda och sköt en kula genom ett fönster till en bostad. Paret i lägenheten låg och sov och klarade sig oskadda då kulan borrade in sig i en garderobsdörr.

Efter skottlossningen körde han sedan hem till sin bostad, parkerade bilen och begav sig ner till centralstationen. Där hörde han ljud, vände sig om och såg kvinnan. Därefter höjde han geväret och utdelade det dödande skottet.

Mannen döms nu till fjorton års fängelse för mord, framkallande av fara för annan samt grovt vapenbrott. Han ska även stanna kvar i häkte tills domen vinner laga kraft.

Tidigare förnekat uppsåt

Mannen förnekar uppsåt och har tidigare sagt i polisförhör att han endast tänkt att skjuta på en stolpe, skylt eller fönster. Men aldrig på en människa.

Dessutom har han talat om att han känner stor ånger och att han mått mycket dåligt att det som hänt. Däremot erkänner han grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan då han burit på ett laddat kulgevär av typen Anschütz utan att ha rätt till det.

Inte psykiskt sjuk

Men tingsrätten anser att mannen dödat kvinnan med uppsåt och att skjuta en helt obekant person med ett gevär utrustat med kikarsikte inte kan anses vara någonting annat än mord.

Mannen har genomgått en rättsmedicinsk undersökning där det framkommit att han inte begått gärningen under någon allvarlig psykisk störning samt att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Han kommer därför inte att överlämnas till den rättspsykiatriska vården utan döms till fängelse.

Yrkade på 14 år

Åklagaren yrkade i sin slutplädering att 21-åringen bör dömas för mord, grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan med påföljden fängelse i 14-15 år. Åklagaren anser att 21-åringen uppsåtligen dödade kvinnan.

Mannens advokat hävdade att 21-åringen handlat irrationellt och att han därför inte bör dömas för mord.