”Världens fattigaste president” kan få fredspriset

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 11 | Foto: ALVARO SALAS / AP
Här syns Jose Mujica tillsammans med Aerosmiths Steven Tyler.

NYHETER

Jose Mujica är den fattige presidenten som hyllas av kändisar världen över.

Han bor på en bondgård i Uruguay, umgås mest med sin trebente hund Manuell och skänker bort 90 procent av sin lön.

Nu har han nominerats till Nobels fredpris.

Jose Mujica är president i Uruguay. Han brukar kallas för världens fattigaste president och hans enkla levnadsätt går verkligen hem hos kändisarna. Rockbandet Aerosmith och skådespelarna Sean Penn och Glenn Close hyllar honom och har besökt hans bondgård utanför huvudstaden Montevideo.

Jose Mujica bor så långt ute på landet att han bara behöver två poliser för att vakta bondgården. Han äger en liten traktor och gillar att pyssla i trädgården med sin fru eller prata med sin bäste vän, den trebente hunden Manuell.

– De säger att jag är fattig. Men nej, de som är fattig är de som bara vill ha mer och mer. Jag väljer den här livsstilen och det här räcker för mig, säger presidenten till BBC News.

Skänker bort lönen

Jose Mujica lever ett väldigt enkelt liv, knyter sällan en slips och donerar varje månad 90 procent av sin lön till välgörenhet. Nu har han nominerats till Nobels fredpris. Motiveringen bakom är bland annat presidentens avstånd från överdriven konsumtion och att han lämnat det tidigare blodiga livet som gerillamedlem under 60-talet och omfamnat demokratin.

Jose Mujica är omåttligt populär utomlands, men samtidigt visar den senaste opinionsundersökningen att hans stöd går ner bland den egna befolkningen.

Inte lika populär i Uruguay

Presidenten har under det senaste året sett till att homoäktenskap blivit lagligt i landet och skapat världens första nationella marknadsplats för laglig marijuana. Prioriteringar som inte alltid delats av befolkningen i Uruguay.

– Folk bryr sig inte om hur de ska röka gräs eller om homoäktenskap. De är oroliga för säkerheten i landet och utbildningen, områden där regeringen har stora problem, säger Adriana Raga, ordförande för företaget Cifra som genomfört opinionsundersökningen, till AP.

Bryr sig inte

Men Jose Mujica verkar inte bry sig märkvärdigt om det bristande stödet från väljarna. Han säger till BBC News att han alltid kan fortsätta pyssla med sin trädgård för det är ändå där han trivs som bäst. Han tänker fortsätta leva efter sin övertygelse att man inte behöver pengar för att vara lycklig och hoppas att flera av världens ledare ska följa efter.

Publicerad: