Åtalad 23-åring var på plats i Kärrtorp

Uppdaterad 2019-04-26 | Publicerad 2014-03-20

23-åringen som pekas ut som huvudman i åtalet i Västerås är, enligt polisen, ledande inom Revolutionära fronten.

Bland annat har han kopplingar till en man som nyligen greps av Nationella insatsstyrkan i Fittja, misstänkt för misshandel.

– 23-åringen figurerar i de här sammanhangen väldigt ofta, säger polisens förundersökningsledare.

För ett knappt år sedan, satte polisen i länen i Mälardalen i gång en omfattande kartläggning av vänsterextremister - Operation Eskil.

De senaste dagarna har operationen utmynnat i ett åtal mot sex personer vid Västmanlands tingsrätt.

– Vi började med kartläggningen den första maj förra året, exakt ett år efter att det brakade ordentligt i Eskilstuna när Svenskarnas parti demonstrerade, säger polisens förundersökningsledare.

Fler åtal på gång

Polismannen, som arbetar på polismyndigheten i Södermanland, vill vara anonym med anledning av den kartlagda gruppens stora våldskapital.

23-åringen åtalades i dag tillsammans med fem andra vid Västmanlands tingsrätt.

Och fler åtal är på gång.

Aftonbladet kan nu avslöja att mannen har täta band med en 19-årig man som nyligen greps av Nationella insatsstyrkan i Fittja, söder om Stockholm.

– Anledningen till att den killen greps i Stockholm var av rent logistiska skäl, uppger polisen.

På plats i Kärrtorp

Lägenheten i Fittja har varit föremål för polisens intresse tidigare. I november greps flera personer, misstänkta för delaktighet i en misshandel vid nazistiska Svenskarnas partis demonstration i Stockholm i september samma år.

Enligt vad Aftonbladet erfar var såväl 23-åringen från Västeråsåtalet som 19-åringen som greps i Fittja också på plats under nazistattacken i Kärrtorp och slogs mot nazistiska Svenska motståndsrörelsen.

Enligt polisen blev 23-åringen där misshandlad av nazisterna.

Riktar sitt våld mot högerextrema

I veckan delgavs även flera personer med kopplingar till Revolutionära fronten misstanke om våldsamt upplopp i Kärrtorp. Sedan tidigare sitter en man häktad misstänkt för dråpförsök.

Enligt polisens utredning riktas Revolutionära frontens våld nästan uteslutande mot högerextrema organisationer och dess medlemmar.

– De spanar på och kartlägger sina meningsmotståndare. Risken att tredje man drabbas har varit liten. När det hänt är det rena tillfälligheter, någon har varit på fel plats vid fel tillfälle, säger polisens förundersökningsledare.