Ny S-kritik mot Löfvens skattebesked

Av: Pär Karlsson

Publicerad:

Allt fler inom socialdemokratin kräver nu att partiet river upp ett femte jobbskatteavdrag om man vinner valet.

Nu sällar sig även partiets studentförbund till kritikerna.

– Att inte riva upp det innebär att en hel del pengar försvinner från samhällets resurser, säger Talla Alkurdi, ordförande i S-studenter.

Trots att det återstår en knapp månad till att regeringen lägger fram sin höstbudget så har ett av de förväntade inslagen blivit en het fråga - inom socialdemokratin. Mycket tyder på att regeringen kommer att gå fram med ett femte jobbskatteavdrag från och med årsskiftet. S-ledningen med Stefan Löfven i spetsen har sagt att man är kraftigt emot ännu en skattesänkning och att pengarna att i stället ska användas till satsningar på valfärd och jobb. Men samtidigt kommer man inte riva upp det efter en eventuell valseger.

Intern kritik

I onsdags kunde Aftonbladet berätta om hur flera tunga partiföreträdare inom S går emot partilinjen och tycker det är fel att partiet låser sig vid att jobbskatteavdraget inte kommer rivas upp för de som tjänar under 60 000 kronor.

– Situationen inom vård och skola kommer att vara så allvarlig nästa år att den möjligheten måste hållas öppen , sa Morgan Johansson (S), ledamot i partiets verkställande utskott.

Bland annat ex-ministrarna Lars Engqvist och Margareta Winberg var också inne på samma spår. Flera partiföreträdare har gått ännu längre och sagt att det är en självklarhet att riva upp jobbskatteavdraget vid en valseger. Frågan ska diskuteras när styrelsen i S riksdagsgrupp träffas på kursgården Bommersvik i dag och i morgon.

Nu sällar sig även S-studenter till skaran som vill att Löfven ändrar sig.

– Ett femte jobbskatteavdrag skulle minska reformutrymmet. Vi behöver satsa på välfärd, utbildning och jobb, på sådant som ger framtidstro och som utvecklar samhället. Att inte riva upp det innebär att en hel del pengar försvinner från samhällets resurser, säger förbundsordförande Talla Alkurdi.

”Hushållen ska ha stabila förutsättningar”

Partiledningen har vid flera tillfällen sagt att man inte vill man inte höja skatterna för vanliga löntagare efter valet.

– Det är rimligt att svenska hushåll ska ha stabila förutsättningar för att planera sin ekonomi framöver, har Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i riksdagens finansutskott, sagt.

Men Talla Akurdi håller inte med.

– Vi förstår argumentet, men samtidigt tror vi att vanligt folk vill ha en god välfärd att leva i. Det ser vi som något viktigare än att få lite extra pengar i plånboken. Vi tror att majoriteten av Sveriges befolkning vill ha en god välfärd att leva i.

Nu hoppas hon att partiledningen ändrar sig.

– De har ju sagt att man vill höja skatterna för de som tjänar över 60 000 kronor i månaden. Så det det är möjligt att de kanske ändrar sig, säger hon.

Även LO emot jobbskatteavdrag

Precis som S är LO emot ett femte jobbskatteavdrag. Men om skattesänkningen ska rivas upp eller ej efter en S-valseger ser man inte som den relevantaste frågan.

– Jag tycker det är en lite snurrig diskussion, det är en hypotetisk fråga. Regeringen har inte ens lagt något sådant förslag. Det blir ett sidospår, vi vill hellre prata om att det ska finnas tydliga alternativ i politiken. Det är viktigt att Socialdemokraterna går till val på att stå för mer resurser till välfärden. Diskussionen om femte jobbskatteavdraget är en fälla som Moderaterna fått ut, som vi inte är så intresserade av att gå i, säger Ola Pettersson, chefsekonom på LO.

Facket har tidigare gått fram med att det i stället krävs stora investeringar i ställe för fler skattesänkningar.

– Det finns mycket bättre sätt att spendera de pengarna som bidrar till att trygga välfärden men också ge bättre utväxling i form av ekonomisk tillväxt. Det blir svårt att behålla den nivå vi har på det offentliga åtagandet på välfärden, om vi fortsätter att sänka skatterna, säger Ola Pettersson.

Publicerad: