Putin i samtal med Obama

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ger olika versioner av vad som sades

1 av 3 | Foto: AP
Obama pratar i telefon i Ovala rummet.

Ryssland president Vladimir Putin ringde upp USA:s president Barack Obama över telefon under fredagen.

Obama ska ska uppmanat Putin att komma med ett skriftligt svar på en diplomatisk resolution som utrikesminister John Kerry lagt fram.

Enligt ryska Kreml ska Putin ha påpekat hur extremister fortsätter att hota invånare i Ukraina.

Uppgifterna om vad som egentligen sades under samtalet går isär om man ser till vad de två regeringarna skriver i sina pressmeddelanden.

Ryska Kreml skriver att Vladimir Putin drog Barack Obamas uppmärksamhet till de extremister som man från ryskt håll menar hotar fredliga invånare, myndigheter och poliser i Ukraina. Putin ska ha föreslagit att det internationella samfundet ska undersöka hur man gemensamt kan stabilisera situationen.

Putin pekade också på att den moldaviska utbrytarrepubliken Transnistrien upplever en blockad som komplicerar livet för dess invånare.

USA:s version av samtalet

Obamas administration menar å sin sida att den amerikanska presidenten föreslog att Putin svarar skriftligt på den diplomatiska resolution som lagts fram av John Kerry.

Obama ska också ha sagt att Ukraina vill lugna ned situationen och bad Putin att respektera det och dra tillbaka sina trupper från den ukrainska gränsen.

Den amerikanska presidenten ska också ha understrukit att USA fortsatt vill se en diplomatisk lösning på problemen.

Samstämmiga på en punkt

De två administrationerna ger i alla fall samma version på en punkt. Ländernas två utrikesministrar, John Kerry och Sergej Lavrov, ska inom kort mötas för att diskutera hur man kan gå vidare i frågan.

Samtalet de två ledarna emellan kommer samtidigt som man i väst är oroliga för att Ryssland kan komma att invadera de östra delarna av Ukraina.

Publicerad: