”Bokhandlaren i Kabul”: Abozar ska till Kanada

Abozar, 2, har börjat leka igen.

Den skottskadade pojken i Kabul har flyttats från akutavdelningen.

– En snabb resa till Sverige är inte längre nödvändig. Släkten fokuserar nu på Kanada där han skulle få ett större socialt nätverk, berättar farbrodern Faisal Khan i Järfälla.

I flera veckor har Abozar vårdats för svåra skottskador i samband med attentatet mot ett lyxhotell i Kabul.

Vid dådet dödades hans två äldre syskon, 5 och 6 år, och hans föräldrar, mamma Homaira och pappan Sardar Ahmad som var korrespondent för nyhetsbyrån AFP och även hjälpte utländska journalister att rapportera från Afghanistan.

Ende som överlevde

Pojken, den enda överlevande i familjen, befinner sig på ett italienskt välgörenhetssjukhus i Kabul där han vårdats för svåra skottskador, bland annat i huvudet. Först de senaste dagarna har läkarna hävt hans kritiska tillstånd.

– Han är på snabb bättringsväg. Nu har han börjat prata och leka, säger pojkens äldsta farbror Shah Muhammad Rais, också känd som bokhandlaren i Kabul i den norska journalisten Åsne Seierstads roman med samma namn.

Farbrodern berättar att pojken flyttats från traumaavdelningen till en vanlig vårdavdelning där han har sällskap av någon släkting dygnet runt.

– Han måste ha fortsatt vård för de svåra såren och kommer att behöva rehabiliteras i många år. Och det kan han bara få utanför Afghanistan.

Skulle först till Sverige

Aftonbladet har tidigare berättat att pojken inte har några nära släktingar i Afghanistan.

– Det finns ingen där som kan garantera honom de behov han nu har, men det finns flera där som känner honom känslomässigt bättre än jag, berättar farbrodern Faisal Khan.

Efter brodern Sardars död åkte han genast från hemmet i Järfälla till Afghanistan för att försöka flytta pojken till Sverige.

– Nu när han inte längre befinner sig i komatillstånd har familjemedlemmarna enats om en annan plan för hans uppväxt. Vi överväger att ge honom chansen till vård och ett liv i Kanada där han har många fler släktingar och där hans sociala nätverk skulle vara större än i Sverige.

Känd bokhandlare

Den äldsta brodern, den världskände bokhandlaren Shah Mohammad Rais, understryker att pojkens bästa är i fokus.

– Tanken att Abozar skulle få vård i Sverige var lite förhastad. Släkten har  beslutat att pojken ska få åka till Toronto i Kanada där han har ett stort antal släktingar.

Faisal Khan återvände till Sverige för tre dagar sedan, men kommer att följa både utvecklingen av Abozar och brottsutredningen kring mordet på  broderns familj.

– Detta utesluter inte att Sverige kan bli ett alternativ för Abozar i framtiden.

Publisert: