Nyheter

Mannen utan minne är tennistränare – i Uddevalla

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

När amerikanske Michael Boatwright vaknade upp i Kalifornien kunde han bara prata svenska och spela tennis.

Ett år senare svingar ”mannen utan minne” sitt racket igen – i Uddevalla.

– Jag känner mig som född på nytt, säger han till Bohusläningen.

I ett badkar på ett motell i Palm Springs i Kalifornien hittades en man medvetslös i slutet av februari i fjol. På hans id-handlingar stod det att han hette Michael Boatwright och var amerikan. Men själv lyssnade han bara till namnet Johan Ek efter att ha vaknat upp på sjukhuset – och pratade uteslutande svenska. En undersökning visade att han led av total minnesförlust, troligen utlöst av ett känslomässigt eller fysiskt trauma.

”Bara grät”

Snart ett år senare bor han i Uddevalla av alla ställen, där han försöker lägga ihop pusselbitarna som en gång utgjorde hans liv.

– Första månaden på sjukhuset bara grät jag. Jag stod framför spegeln och tittade på mitt pass och tittade på mig i spegeln, men jag fick inte ihop det. Jag kände inte igen mig, säger han på bra svenska men med tydlig brytning i en intervju med tidningen Bohusläningen.

När historien om ”mannen utan minne” uppdagades i medierna kände svenska Eva Espling igen sin gamla pojkvän från 80-talet. Hon kontaktade sjukhuset och ett knappt halvår efter att han hittats på motellrummet landade Michael i Sverige.

– Jag känner mig som född på nytt. Jag är så lyckligt lottad, jag kunde inte ha fått det bättre, säger Michael under intervjun hemma hos Eva.

”Tennisen i kroppen”

I efterhand har det kommit fram att Michael på 80- och 90-talen var tornerspelare i Sverige och att han då ska ha använt namnet Johan Ek.

Samstämmiga uppgifter säger att han även varit en skicklig tennisspelare. En dag på sjukhuset i Kalifornien gick han ut och tittade på några som spelade på banan utanför.

– Jag såg vad de gjorde för fel. När jag prövade själv kom det naturligt, jag hade det i kroppen, sen gick jag ofta dit. Jag orkade inte stanna i sängen hela dagen, det var inget fel på kroppen, det var skallen det var fel på, säger han till Bohusläningen.

Efter att Michael kommit till Sverige kontaktade Eva Uddevalla tennisklubb, där han tack vare sponsorer nu har fått jobb som tränare åt en lovande junior, skriver Bohusläningen. Via klubbens kontakter har han även fått en enrumslägenhet i staden.

– Tennisklubben känns som en stor familj och det är ingen som frågar utan de behandlar mig som en vanlig dödlig.

Ifrågasatt

Under det senaste året har Michael Boatwrights tidigare liv klarnat allt mer. Han har bland annat varit i Japan i tio år, där han varit gift och haft sonen Taiki som nu är 14 år. Honom har han dock inte lyckats spåra.

Men Michael ger inte upp.

– Det är det viktigaste, att jag hittar honom. Kanske letar han upp mig en dag, säger han till Bohusläningen.

Efter att Michael Boatwrights berättelse blev känd har den ifrågasatts av många, bland annat minnesforskare.

– Jag bryr mig inte om vad folk tycker. Det är bara att gå i mina skor en dag så får de veta hur det känns att inte minnas sin egen son och vakna som en främling i sitt eget liv.

ANNONS

Badkläder till ett bra pris hos Ellos. Passa på att köpa sommarens härligaste baddräkter, bikinis och tankinis!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: