Tiotusentals demonstrerar i Kiev

1 av 10
NYHETER

Demonstranter försökte storma presidentpalatset med traktor.

Nu har har flera tagit sig in i Kievs stadshus.

– Demonstranterna möts av skrämselskott och säkerhetsstyrkorna har även skjutit tårgas, säger SVT:s korrespondent Elin Jönsson.

Över 100 000 demonstranter uppges demonstrera på gator och torg i Ukrainas huvudstad Kiev.

De viftar med ukrainska flaggor men också med EU-flaggor och ropar regimfientliga slagord. De tog sig förbi de metallsköldar som omgav en stor julgran på torget och poliserna på andra sidan sköldarna flydde.

Två poliser skadades när demonstranter försökte bryta sig in i presidentkansliet, uppger inrikesministeriets presstjänst i Ukraina.

Enligt SVT har demonstranter även tagit sig in på första våningen av stadshuset på Självständighetstorget.

Polistillslag i natt

– Det är inte längre en demonstrationståg, eller aktion. Det är en revolution, säger Jurij Lutsenko, landets tidigare inrikesminister vid ett tal till demonstranterna på Självständighetstorget.

Han greps 2010 och till fyra års fängelse för maktmissbruk och förskingring men benådades i våras.

Lutsenko leder nu ett av Ukrainas oppositionsrörelser.

– Den ukrainska sovjetiska socialistiska republiken dör här i dag. Vi bevittnar dess begravning, fortsatte han sitt tal.

Torget var platsen för ett brutalt polistillslag natten till i lördags mot EU-positiva demonstranter, ett tillslag som fördjupat den politiska krisen i landet och fått oppositionen att kräva tidigarelagda parlaments- och presidentval samt hota med generalstrejk.

Kräver frisläppande av Tymosjenko

Ukrainas inrikesdepartement varnar demonstranterna för att ställa till oreda eller bryta mot lagen.

"Jag kommer att göra allt som står i min makt för att öka farten i processen med att föra Ukraina närmare den Europeiska unionen", säger president Viktor Janukovytj enligt ett utskick från hans presstjänst.

Presidenten fortsätter:

"Ukraina har gjort sitt eget geopolitiska val. Vi är ett europeiskt folk och vår väg har blivit utstakad av historien. Men samtidigt, enligt min djupa övertygelse, borde vår regering integreras i en församling av europeiska nationer som en likvärdig part att respekteras".

EU och Ukraina har länge förhandlat om ett frihandels- och samarbetsavtal. Men EU har krävt juridiska reformer och ett frisläppande av förra premiärministern Julia Tymosjenko, vars sjuåriga fängelsedom anses politiskt betingad.

Paus i förhandlingarna

Sedan parlamentet inte kunnat enas om att ge Tymosjenko vård utomlands meddelade Ukrainas regering nyligen att man vill ta en paus i förhandlingarna och i stället ha trepartssamtal där även Ryssland ingår.

Ukraina är beroende av Ryssland för handel och energileveranser.

I en tv-sänd intervju säger premiärminister Mykola Azarov att Janukovytj efter ett besök i Kina de kommande dagarna, den 3–6 december, ska resa till Moskva.

Utrikesminister Carl Bildt har varnat för att fler närmanden till Ryssland kan leda till ännu större motsättningar i Ukraina.

Samtidigt manade den fängslade oppositionsledaren Julia Tymosjenko till fortsatt kamp:

"Jag uppmanar alla Ukrainas mödrar och fäder att inte låta myndigheternas handlingar stå obesvarade", sade hon i ett uttalande som lästes upp av hennes dotter.

TT-Interfax/Aftonbladet