Lika som bär

Reporter: Carina Bergfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:

Det verkar som att Kim Jong-un med kamrater har sneglat västerut.

Den nya designen på Nordkoreas operativsystem Red Star är snarlikt Apples Mac OS X. 

Nu har förvisso de flesta invånarna i Nordkorea inte en dator.

Men de fåtalet som faktiskt har tillgång till en möts där ute i cyberrymden av en design som osökt – för oss utanför det stängda landet – för tankarna till Silicon Valley och en viss frukt.

Har 1000 anställda

Operativsystemet Red Star är designat av the Korea Computer Center, Nordkoreas teknologiska center med 1000 anställda som, vid sidan om hemlandet, även är utspridda i Tyskland, Syrien, Kina och Förenade Arabemiraten.

Centret ansvarar bland annat för den officiella webbportalen för landet, Naenara, samt en statlig sökmotor. Programmet finns enbart i en koreansk version.

Att operativsystemet ens existerade kom först till allmänhetens kännedom 2010, efter att en rysk student i Pyongyang hade lyckats köpa en kopia av Red Star för strax över 30 kronor och de första bilderna av programmet släpptes. Då kom det fram bland annat att kalendern i Red Star inte räknar år noll efter Jesu födelse, utan efter Kim Il-Sungs, vilket gör att 2014 är år 103.

Amerikansk föreläsare

Men nu verkar det som att Red Star har fått en makeover.

Forskarstudenten Will Scott, som till vardags studerar vid University of Washington, tillbringade 2013 som gästföreläsare på Pyongyang University of Science and Technology, och återvände hem till USA med skärmdumpar av den senaste varianten, Red Star 3.0.

– Jag var rädd för att jag skulle hamna i knipa, skriver Will Scott på sin blogg. 

Det är inte första gången som Nordkoreas nuvarande ledare, Kim Jong-un, har visat sin kärlek för Apple.

En bild på ledaren vid sitt skrivbord fick stor spridning över världen förra året, då det på bordet fanns en Appledator.

Företaget har ett förbud mot att sälja sina produkter i Nordkorea.

Publicerad: