Presidentvalet i USA 2016

Hon ska locka till sig Hillarys anhängare

Av: 

Sofie Strandberg

NYHETER

Sarah Palin är abortmotståndare, medlem i vapenlobbyn National Rifle Association, fembarnsmamma – och numera vicepresidentkandidat.

Ett strategiskt val som flörtar både med konservativa på högerflanken och Hillary Clinton-anhängare, menar statsvetaren Merrick Tabor.

Merrick Tabor, expert på amerikansk politik, vid statvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet.
Merrick Tabor, expert på amerikansk politik, vid statvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet.

Den 44-åringen guvernören från Alaska var knappast någon förhandsfavorit. Men på fredagen offentliggjorde John McCain att han utsett Sarah Palin till sin parhäst. Tillsammans ska de försöka nå Vita huset.

Många amerikaner visade öppet sin besvikelse när det stod klart att Hillary Clinton varken blev demokraternas presidentkandidat eller Barack Obamas vicepresidentkandidat.

Vill rösta på en kvinna

Valet av Palin kan ses som ett försök att locka till sig oberoende väljare som hade Clinton som favorit.

– Det finns säkerligen en tanke om att McCain kan få röster från amerikaner som tidigare förespråkat Hillary Clinton för att hon är kvinna, säger Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet.

Men att Palin tillhör republikanska partiet – till skillnad från Clinton – verkar inte spela någon större roll. Enligt Merrick Tabor visade en färsk undersökning att ungefär 24 procent av dem stöttade Clinton funderar på att rösta på John McCain – och siffran kan stiga i och med att McCain valt en kvinna som vicepresidentkandidat.

Fått kritik

Sarah Palin är abortmotståndare och medlem i vapenlobbyn National Rifle Association. Hon har fem barn, däribland en fyra månader gammal bebis som har Downs syndrom.

– Hon är socialkonservativ, vilket kan attrahera konservativa på högersidan. McCain har tidigare kritiserats för att inte vara tillräckligt konservativ.

John McCain har en gedigen politisk erfarenhet. Krigsveteranen har gång på gång beskyllt Barack Obama för att vara oerfaren.

– Sarah Palin saknar erfarenhet – mer än vad Obama gör. Det kan bli svårt för McCain att hacka på Obama efter detta, menar Tabor.

På fredagen fyllde John McCain 72 år. Sarah Palin, 44, drar ned parets medelålder kraftigt.

– McCains val av vicepresidentkandidat är i det avseendet viktigare eftersom McCain är så pass gammal. Hon har större chans att bli president i jämförelse med Obamas vicepresidentkandidat Joe Biden.

Personliga historier

När Alaskaguvernören och McCain mötte väljarna på fredagskvällen, svensk tid, presenterade Sarah Palin sin familj och berättade om sin bakgrund. Hur hon var en vanlig hockeymamma som började jobba mot korruption inom oljeindustrin.

Att få väljarna att identifiera sig med henne är en viktig del av valrörelsen, menar Tabor.

– Personliga historier har blivit viktiga i valet. Det har varit viktigt för Obama och för Joe Biden. Båda kommer från modesta förhållanden och det är förstås bra om republikanerna kan ta fram sådana saker hos sin kandidat eftersom McCain fått kritik från vissa som menar att han inte förstår hur vanligt folk har det.

Men oavsett vilka som blivit utvalda till vicepresidentkandidater är det viktigt att komma ihåg en sak, menar Tabor:

– De är inte avgörande. Det är presidentkandidaterna som människor röstar på.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Trumps USA