"Han är inte ond eller elak"

NYHETER

Hasse Aro om sina möten med giftmördaren

TV 3:s programledare Hasse Aro har träffat David Sjöblom vid två tillfällen.

Han tror inte att rymningen var särskilt planerad:

– Han ville ut och supa lite, ta semester från fångenskapet.

Hasse Aro poängterar att han inte känner David Sjöblom. De båda har bara träffats vid två tillfällen, bland annat vid inspelningen av programmet Ondskan.

Aro beskriver den nu förrymde fången som "en person man lätt får sympatier för".

"Känslokall"

–  Han är en väldigt verbal person. När man sitter och pratar med honom på tu man hand som jag gjort får man väldigt lätt sympatier för honom –  utan att han själv är särskilt sympatisk.

Han är dock inte heller osympatisk, poängterar Aro.

– David Sjöblom är emotionellt neutral, känsokall, men han har en förmåga att verbalisera sin störning och vad den betyder. Jag kan förstå vad han saknar, men han gör det inte själv. Det gör att man lätt känner sympati med honom.

Hasse Aro tror inte att han är farlig annat än i särskilda situationer.

"Kanske skulle ta semester"

– Det är klart att han är farlig. Han har dödat minst en och erkänt fler mord. Men ändå tycker jag på ett sätt att han inte är farlig. Han handlar extremt rationellt och så som situationen kräver. Men han är inte ond eller elak. Han skulle inte slå ned dig eller mig utan anledning.

Är du förvånad över att han rymt?

– Ja, jag blev lite förvånad över att han rymde. Jag tyckte det verkade som om han trivdes. Därför kan vara så enkelt som att han bara ville ut. Ut och supa – eller i alla fall ta lite semester. Det är inte säkert att det var så planerat.

Ondskan sändes på TV 3 senhösten 2006. Serien skildrade brott och personlighetsstörningar.