”De har varsin akilleshäl”

Pr-strategen Paul Ronge ger sina råd till Reinfeldt och Sahlin inför kvällens duell

Möts ikväll igen Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt möts i svt ikväll. Nu får de båda tips från Pr-experten Paul Ronge om vad de bör förbättra.
Möts ikväll igen Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt möts i svt ikväll. Nu får de båda tips från Pr-experten Paul Ronge om vad de bör förbättra.

Mona Sahlin måste förklara sig och Fredrik Reinfeldt måste ge bättre svar.

Inför kvällens duell mellan statsministerkandidaterna har båda en tuff hemläxa att göra.

– De har varsin akilleshäl att reda ut, säger pr-konsulten och medierådgivaren Paul Ronge till aftonbladet.se.

Paul Ronge.
Paul Ronge.

Det är dags för rond två i partiledarmatchen som pågår hela veckan i tv, radio och i Riksdagens kammare.

I kväll: Duell mellan Reinfeldt och Sahlin i ”Rakt på med K-G Bergström”, SVT2.

Det är bot och bättring som gäller. För aftonbladet.se:s räkning följde pr-strategen Paul Ronge söndagens partiledardebatt i SVT:s ”Agenda”. Både Reinfeldt och Sahlin hade problem. Sahlin med att förklara turerna kring ett tänkt regeringssamarbete med miljöpartiet. Reinfeldt med att berätta hur man ska hjälpa alla tusentals som riskerar att drabbas av industrins storvarsel.

Monas magplask

– Mona Sahlins magplask är ett av de största i den politiska historien. Först går hon ut och säger att man har ett rödgrönt regeringsalternativ. Sedan slutar allt i en rödgrön röra, när hon ändrar sig och säger att dörren trots allt inte är stängd för vänsterpartiet.

– I debatten klarade hon inte att svara på frågorna. Det gjorde att hon förlorade debatten. Men det är inte säkert att hon förlorade väljarna, säger Ronge.

För väljarna vill bli lugnade i sin oro över förlorade jobb och finanskris. Och han som har till uppgift att lugna, statsminister Fredrik Reinfeldt, han klarade inte uppgiften, menar Paul Ronge.

Inte jobb till alla

– Hans problem är att a-kasseförsämringarna har kommit i helt fel läge. Det kommer inte att finnas jobb till alla som nu varslas. Frågan om hur de ska få hjälp klarade han uselt.

Vad måste Sahlin och Reinfeldt ändra på inför kvällens duell?

– Sahlin måste vara ödmjuk och erkänna att hon har problem. Hon måste säga att det är först gången som socialdemokraterna går till val på att samregera med andra och att det inte går att skjuta prick med en gång. Hon måste erkänna att det inte är så lätt. För börjar folk känna att socialdemokraterna inte kan bilda regering, då har man problem.

– Reinfeldt måste ha bättre besked till alla som känner sig otrygga nu. Det räcker inte att bara säga att man förstår deras oro. Han måste visa handlingskraft.

Det är två år kvar till nästa val. Ändå känns veckans debatter heta. Varför?

– Det beror på det uppskruvade läget vi har just nu. Det är som om finanskrisen ropar ut genom en högtalare. Nu måste det till politiska åtgärder. Därför blir debatterna så viktiga, säger Paul Ronge.

Publisert: